BiH
0

Nezavisni sindikat uposlenika EP HZHB pristupio Savezu samostalnih sindikata BiH

FENA
Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) održao je danas sjednicu u Fojnici, na kojoj je jednoglasno usvojena Odluka o pristupanju Nezavisnog sindikata uposlenika Elektroprivrede HZ Herceg Bosne u članstvo SSSS BiH.

Time je sindikalna porodica postala bogatija za 1.800 kolega i kolegica iz ovog granskog sindikata, a to je dokaz da radnici i radnice širom Bosne i Hercegovine vjeruju Savezu samostalnih sindikata BiH i da u njemu vide legitimnog zaštitnika radničkih i sindikalnih prava.

Na 11. redovno sjednici je bilo govora i o konačnoj pobjedi SSSBiH po pitanju njegove preregistracije.

Nakon 11 godina je, uz mnogo truda, zalaganja i odricanja, završena pravna borba, a 23.11.2012. godine je Rješenjem Apelacionog vijeća Suda BiH iscrpljena i posljednja pravna mogućnost da se Savezu samostalnih sindikata BiH ospori pravni kontinuitet i pravo da djeluje na području cijele države.

Članovi GO SSSBiH su upoznati i podržali su sadržaj pisma koji je Savez uputio Premijeru Federacije BiH, a vezan je za kršenje procedure prilikom usaglašavanja teksta Prijedloga zakona o radu FBiH,

U pismu je također traženo i povlačenje spornog teksta, a ukoliko se to ne desi i u Parlament Federacije BiH bude upućen Prijedlog zakona o radu koji nije dobio podršku sindikata i koji je pripremljen suprotno obavezujućim procedurama i bez uvažavanja mišljenja socijalnih partnera, SSS BiH će organizirati masovne proteste i iskoristiti sve zakonom dozvoljene metode da se taj radnički Ustav ne usvoji u obliku koji je poguban za radnike u Federaciji BiH.

Na sjednici su razmatrani su i protokoli o saradnji koje je SSSBiH potpisao da strankama Platforme i Vladom FBiH, odnosno kantonalnim vladama, te je zaključeno da će sudbina protokola o saradnji SSSBiH i Vlade FBiH, te kantonalnim vladama zavisiti od aktivnosti i stava Vlade FBiH u odnosu na Zakon o radu i ostale zakone iz seta radničkih zakona.

Donesen je i zaključak da će se zakazati vanredna sjednica Glavnog odbora SSSBiH na kojoj će biti usvojena i konačna odluka u vezi sa budućnosti protokola o saradnji, saopćila je Služba za informisanje SSSBiH.