BiH
0

Nezavisni sindikat uposlenih u zdravstvu ZDK-a ne odustaje od potpisivanja kolektivnog ugovora

FENA
Nezavisni strukovni sindikat uposlenih u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona ostao je pri ranijem stavu da će štrajk koji traje duže od 50 dana, biti prekinut pod uslovom da Vlada ZDK-a potpiše saglasnost na Kolektivni granski ugovor koji je usaglašen na nivou FBiH.

Sindikat je o svojim stavovima pismenim putem danas upoznao i Vladu kantona koja je prije desetak dana umjesto saglasnosti na Kolektivni granski ugovor, zdravstvenim radnicima u ovom kantonu ponudila povećanje plata u iznosu od 10 posto.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu ZDK-a dr. Omer Hadžiradončić, izjavio je da je sindikat spreman prihvatiti rješenje da se usaglašen Kolektivni granski ugovor provodi u više etapa.

"Prva etapa, počev od 1. jula predviđa povećanje plata za 15 posto, druga etapa počela bi 1. januara 2008. godine i podrazumijevala bi startni osnov satnice od 1,75 KM, a potpuna primjena Kolektivnog ugovora, sa osnovicom od 2 KM, počela bi 1. maja 2008. godine", izjavio je dr. Omer Hadžiradončić.

Vlada ZDK-a danas je imala konsultantski sastanak po pitanju zahtjeva Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu ZDK-a, a ministar finansija ZDK-a Mirsad Šaranović, ponovio je raniji stav kantonalnog premijera Miralema Galijaševića, da Vlada nije spremna prihvatiti obaveze koje ne može ispuniti.