Ostaje li na funkciji?
52

Nezavisni odbor sutra odlučuje o sudbini policijskog komesara Mevludina Halilovića

Piše: Ibro Čavčić
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo će na sutrašnjoj sjednici predlagati godišnju ocjenu rada Mevludina Halilovića, od koje će zavisiti da li ostaje na funkciji policijskog komesara.

Ocjena može biti zadovoljavajuća i nezadovoljavajuća. Da bi bio usvojen prijedlog ocjene rada policijskog komesara, od sedam članova pet mora biti za tu odluku. Komesar Halilović je prošle godine dobio ocjenu s rezervom.

Predsjednica Nezavisnog odbora Mirela Alihodžić objasnila je za Klix.ba da članovi daju samo prijedlog ocjene rada, koja se dostavlja ministru i policijskom komesaru na izjašnjavanje, pa potom Vladi Kantona Sarajevo.

"Ministar i policijski komesar mogu dati izjašnjanje na ocjenu a i ne moraju. Vlada KS donosi konačnu ocjenu. Ukoliko Nezavisni odbor smatra da je ta ocjena nezadovoljavajuća, u tom slučaju se ide sa smjenom i ponovnim konkursom", kazala je Alihodžić.

Navela je da će, s obzirom na to da nije zakonski definisano na osnovu čega se donose ocjene, tražiti da se članovi Nezavisnog odbora vode programom rada koji je dostavio komesar za 2018. godinu i sa onim što mu je sugerisano da uradi.

"Svaki član Nezavisnog odbora je dužan da obrazloži svoju ocjenu i da uzme u obzir različite segmente", kazala je Alihodžić.

Upitana da li će se uzimati u obzir zastara pokretanja disciplinskih postupaka u Policijskoj upravi MUP-a KS zbog utvrđenih propusta u radu policijskih službenika u okviru predmeta "Dženan Memić", Alihodžić navodi da će se dotaći tog predmeta.

"Ja ću se dotaći tog predmeta u smislu morala i etike. Vidjet ćemo kako će kolege to obrazlagati", kazala nam je Mirela Alihodžić.

Najmanje četiri člana Nezavisnog odbora će, saznajemo iz policijskih izvora, Mevludinu Haliloviću dati ocjenu nezadovoljava.