BiH
0

Nezavisni odbor PS BiH: Rano je pričati o suspenziji Gorana Zubca

Piše: E. F.
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH zaključio je danas da je preuranjeno donositi odluku o eventualnoj suspenziji direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca, jer je u toku sudski postupak u Sudu BiH koji se vodi protiv njega zbog nesavjesnog rada u službi, a u vezi s protestima građana koji su vođeni u Sarajevu 7. februara ove godine.

"Članovi Nezavisnog odbora danas su raspravljali o pokretanju inicijative o eventualnoj suspenziji direktora SIPA-e Gorana Zubca i zaključili da je preuranjeno donositi definitivan stav o tom pitanju", izjavio je nakon sjednice agencijama Fena i Srna predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić.

Kazao je da su obavili diskusiju o tome, navodeći da imaju i različitih pogleda unutar Nezavisnog odbora.

"Ali smo danas konačno, osim te činjenice da imamo i različitih pogleda, konstatovali da neke stvari pravno nisu još 'zrele' za definitivno zauzimanje našeg zaključka o tom pitanju, kao naprimjer donošenje rješenja od nadležnih organa o zabrani pristupa tajnim podacima", kazao je Krunić.

Mada, dodao je, lično misli da to nema mnogo veze s Nezavisnim odborom, ali je to jedna činjenica koja se pojavljuje u javnosti“.

"Druga pravna činjenica je da je sudski postupak, krivični, koji je u toku je u odmakloj fazi, u fazi saslušanja svjedoka, što je vrlo osjetljivo", kazao je Krunić.

Naveo je da bi se bilo kakav njihov definitivan zaključak o pitanju postojanja ili nepostojanja nečije odgovornosti mogao shvatiti kao nekakav utjecaj na svjedoke koji će biti saslušani.

"Isto tako smo se složili da je saslušanje svjedoka i utvrđivanje tih činjenica isključivo pravo sudova. Mi niti smo kvalifikovani, niti smo nadležni za tu vrstu posla. Sud će u strogo propisanoj proceduri utvrđivati činjenice, saslušavati svjedoke i nakon toga definitivno zaključiti o postojanju ili nepostojanju nečije odgovornosti. Nakon toga to je definitivna činjenica koju ne može niko ignorisati pa ni ovaj nezavisni odbor", kazao je Krunić.

Prema njegovim riječima, danas su se usaglasili i jednoglasno su donijeli zaključak da je ipak preuranjeno donositi definitivan stav o tom pitanju.

Dodao je da su i drugi nadležni organi vezani za to pitanje i provode svoje procedure - Ministarstvo sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija i Sud BiH.

"Ne možemo prenebregnuti te činjenice, da prije konačnih odluka tih organa sad mi budemo iznad svih pa definitivno zaključimo nije kriv ili jeste kriv. U konkretnom slučaju radi se o direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu", kazao je Krunić.

Dodao je da su jednoglasno na kraju donijeli takav zaključak i u narednom periodu će pratiti razvoj situacije očekujući konačne odluke nadležnih organa i u odnosu na to će se i oni pozicionirati o tom pitanju.

Krunić je kazao da je Nezavisni odbor danas trebao imati razgovor s direktorom Granične policije BiH, ali je službeno odsutan i to nije realizirano.

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i Izvještaj o posjeti Nezavisnog odbora Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

"Izvijestili smo kolege i na sljedećoj sjednici ćemo imati pisani izvještaj o toj posjeti koja je bila vrlo kvalitetna i uspješna", kazao je Krunić.