44 godine staža
59

Nezavisni odbor obavijestio Vladu FBiH da je Dragan Lukač izgubio status policijskog službenika

Piše: A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nezavisni odbor Parlamenta FBiH održao je večeras sjednicu na kojoj je usvojio zaključak prema kojoj se obaviještava Vlada FBiH da je aktuelni direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač sa više od 40 godina radnog staža izgubio status policijskog službenika.

Ovu informaciju za Klix.ba potrvrdio je Sead Bardak, predsjedavajući Nezavisnog odbora kazavši da je Odbor ovaj zaključak donio nakon što su prikupljeni releventani podaci prema kojima je Lukač na dan 31. decembar 2017. imao 44 godine radnog staža.

Nakon ovog zaključka na potezu je Vlada FBiH koja bi trebala smijeniti Lukača s ove pozicije.

Bardak je dalje naveo da je Nezavisni odbor razmatrao žalbe od službenika FUP-a a koje se odnose na njihov radno-pravni status te je zaključeno da su osnovane, opravdane i utemeljene, te je naloženo da direktor provede odluke Vlade FBiH kao i pravosnažne sudske presude donesene u tim predmetima.

Dodao je da je zaprimljena i anonimna informacija uposlenika FUP-a a kojom se ukazuje na određene nezakonitosti u postupanju FUP-a. Ona je proslijeđena Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Bardak je dodao da je na sjednici razmatran i polugodišnji izvještaj o radu FUP-a u ovoj godini. Inače, sjednici Nezavisnog odbora prisustvovao je i Lukač.

Podsjetimo, direktor Federalne uprave policije potvrdio je danas za Klix.ba da podnosi ostavku sa te pozicije zbog zdravstvenih razloga.