Nakon smjene Ćosića
1

Nezavisni odbor može raspisati konkurs za izbor policijskog komesara KS

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su Izmjenu odluke o imenovanju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara koji je uputila Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja. Nakon potvrđivanja u Skupštini KS-a, Nezavisni odbor može raspisati konkurs za izbor policijskog komesara.

Nakon provedene procedure Komisija je odabrala dvojicu najbolje ocijenjenih kandidata - sudiju Branimira Orašanina i šefa sektora sigurnosti u Elektroprivredi BiH Miroslava Kružika.

Pozicije člana i predsjednika su upražnjene od novembra 2016. godine kada su ostavke podnijeli Domin Malbašić, a zatim i Dragan Međović. Nezavisni odbor je 16. novembra 2016. smijenio komesara Vahida Ćosića. Vlada KS-a 18. novembra je prihvatila prijedlog te je do izbora novog komesara tu dužnost preuzeo Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformisane policije.

Sudija Branimir Orašanin, rođen je u Sarajevu 1959. godine. Pravni fakultet je završio 1982. godine. Pripravnički staž obavio je u Upravnom sudu SRBiH 1984. i 1985. godine, a nakon položenog pravosudnog ispita obavljao je poslove stručnog saradnika u Opštinskom sudu II u Sarajevu. Za sudiju istog suda imenovan je 1986., nakon čega je 2003. imenovan za sudiju Kantonalnog suda Sarajevo. U oktobru 2007. godine odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća imenovan je za sudiju Suda BiH.

Miroslav Kružik je magistar kriminalistike. Od 2002. godine radio je u MUP-u KS-a gdje ostaje do 2014. Radio je kao inspektor. U JP Elektroprivreda BiH zapošljava se 2014. na poziciji rukovodioca Sektora za sigurnost i zaštitu.