Nezavisni odbor KS: Iste optužbe kao Halilović na naš račun iznosio je i bivši komesar Ćosić

Klix.ba
14.2.2019. u 12:30
146
47
Nezavisni odbor KS: Iste optužbe kao Halilović na naš račun iznosio je i bivši komesar Ćosić
146
Nezavisni odbor KS: Iste optužbe kao Halilović na naš račun iznosio je i bivši komesar Ćosić Foto: H. M./Klix.ba
Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo oglasio se u povodu, kako tvrde, neutemeljenih optužbi, insinuacija, poluinformacija i netačnih informacija iznesenih u brojnim medijskim gostovanjima policijskog komesara MUP-a KS Mevludina Halilovića.
Prije svega su se osvrnuli na iznesenu optužbu da je Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo očito pod političkim utjecajem.

"Pored činjenice da se ova optužba iznosi tek nakon saznanja za ocjenu ne zadovoljava, želimo napomenuti da se praktično radi o istom sastavu Nezavisnog odbora koji je tadašnjeg načelnika Sektora uniformisane policije Mevludina Halilovića (pored još jednog kandidata) izglasao i predložio tadašnjoj Vladi KS za poziciju policijskog komesara MUP-a KS (uz izmjenu samo jednog člana Nezavisnog odbora). Dakle, pokušava se nametnuti teza da praktično isti Nezavisni odbor 'nije bio' pod političkim utjecajem kada je predložio Halilovića na poziciju policijskog komesara, a da je sada taj isti Nezavisni odbor pod političkim utjecajem jer je dao ocjenu rada za 2018. godinu 'ne zadovoljava'. Smatramo da je svaki daljnji komentar po ovom pitanju suvišan", piše u saopćenju za javnost.

Nezavisni odbor Skupštine KS podsjeća da je Halilović došao na mjesto smijenjenog policijskog komesara te da se od njega očekivalo da izvrši opsežnu reformu rada unutar Uprave policije i da napravi vidan progres u njenom radu, a koji prije svega treba dovesti do toga da se Uprava policije prestane baviti posljedicama i počne baviti prevencijama, a činjenica je da se na tom polju malo uradilo, o čemu ćemo javnost detaljno informisati u narednom periodu.

"Potpuna je neistina da policijski komesar nije znao za održavanje sjednice Nezavisnog odbora te da joj nije prisustvovao. Nezavisni odbor svoje sjednice zakazuje u skladu s Poslovnikom o radu istog najmanje sedam dana prije njenog održavanja i poziv za sjednicu je uredno dostavljen policijskom komesaru koji je i prisustvovao sjednici. Radi se o čistoj koincidenciji da se sjednica održana 12.2.2019. godine (a koja je najavljena 7 dana prije) održavala u isto vrijeme kada je objavljena informacija o likvidaciji Edina Gačića (o informaciji o likvidaciji Nezavisni odbor je saznao u toku same sjednice i to od policijskog komesara koji joj nije prisustvovao?!). Poslovnik o radu Nezavisnog odbora ne predviđa mogućnost prekidanja sjednice ukoliko postoji kvorum za rad i odlučivanje. Dakle, nisu postojale formalne pretpostavke da se sjednica prekine, stoga je Nezavisni odbor u skladu s Poslovnikom o radu završio svoj rad razmatrajući sve tačke dnevnog reda, uključujući i prijedlog ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu", navode iz Nezavisnog odbora Skupštine KS.

Kako kažu, donošenje prijedloga ocjene rada je obaveza Nezavisnog odbora u skladu s odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i ista je trebala biti razmatrana i na prethodnoj sjednici održanoj 29. januara 2019. godine, ali usljed nedostatka kvoruma je odgođeno izjašnjavanje, o čemu je javnost imala prilike da se upozna u medijima.

"Policijski komesar u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima KS ima pravo da po prijemu našeg prijedloga ocjene s obrazloženjem razmotri sve činjenice navedene u njemu i svoje pisano izjašnjenje dostavi Vlade KS. Nejasno je kako i na temelju čega je policijski komesar (jer još uvijek nije dobio prijedlog ocjene rada s obrazloženjem od Nezavisnog Odbora) sebi dao za pravo da iznosi brojne komentare, netačne navode i optužbe u brojnim medijskim nastupima. U vezi s izjavama u medijskim nastupima, iznošenjem neistina, poluistina i neutemeljenih optužbi, Nezavisni odbor će u skladu sa svojim ovlastima izvršiti analizu istih i utvrditi da li postoji neki od osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara MUP-a KS zbog povrede službenih dužnosti", piše u saopćenju za javnost.

Na sjednici Nezavisnog odbora održanoj 12. februara 2019. godine jedna od tačaka dnevnog reda bila je i prijedlog ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu.

"Dešavanja u vezi s pronaskom i likvidacijom Edina Gačića s obzirom na to da su se desila u 2019. godini nisu bila predmet rasprave niti ocjenjivanja rada, jer ocjena rada u 2018. godini nema apsolutno nikakve veze s ovim događajem, a kako se to spinovanjem pokušava dovesti u neposrednu vezu. Pronalazak i likvidacija počionioca ubistava Edina Gačića je izvedena profesionalno i za svaku je pohvalu aktivnost u kojoj su učestvovale brojne sigurnosne agencije i institucije", ističu iz Nezavisnog odbora.

Posebno naglašavaju činjenicu da je prijedlog ocjene rada policijskog komesara za 2017. godinu od Nezavisnog odbora bio "zadovoljava", ali s iznesenom rezervom. Nezavisni odbor prilikom davanja ocjene za 2017. godinu je taksativno naveo određene nedostatke u radu u 2017. godini za koje su se nadali da će biti otklonjeni tokom 2018. godine, a što se nije dogodilo.

"Na kraju želimo podsjetiti javnost da je identične optužbe prema Nezavisnom odboru iznosio i raniji (smijenjeni) policijski komesar. I tada je ovaj isti Nezavisni odbor kao i sada bio pod ogromnim pritiskom, i tada se sa raznih strana davala bezuvjetna podrška radu policijskom komesaru a da se nije pročitalo ni slovo obrazloženja tadašnjeg prijedloga Nezavisnog odbora za smjenu policijskog komesara. I tada su svoja mišljenja o radu i članovima Nezavisnog odbora, političkom utjecaju, kompetencijama, stručnosti istog u medijskom prostoru iznosili razni eksperti iz oblasti sigurnosti, razni sigurnosni analitičari, a neizostavno i razni političari. O svim tadašnjim optužbama, o političkom utjecaju, o stručnosti/nestručnosti i u konačnici odgovor o tome da li je Nezavisni odbor radio svoj posao u skladu sa zakonom ili ne jasno je u svojim presudama odgovor dao Općinski sud u Sarajevu, a o čemu je javnost već informisana", navodi se u saopćenju.

Nezavisni odbor će u narednom periodu sačiniti obrazloženje jednoglasno usvojenog prijedloga ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu i u skladu sa zakonom je uputiti u daljnju proceduru o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: