BiH
0

Nezavisni odbor istražuje zašto Zoran Galić nije dostavio potpunu dokumentaciju?

FENA/Klix.ba
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je na današnjoj sjednici inicijativu koju su dobili od Ministarstva sigurnosti BiH vezano za određene radnje koje se odnose na Enesa Gačanina, zamjenika direktora Granične policije BiH.

Kako je novinarima kazao predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić na sjednici je zaključeno da postoje razlozi da sve detaljno treba da preispita disciplinska komisija Granične policije BiH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić uputio je prijedlog inicijative za pokretanje disciplinskog postupka jer je Gačanin svjesno pokušao da dezinformira Ministarstvo, nakon što je zamjenik bh. kontingenta u Mirovnoj misiji UN-a u Južnom Sudanu Edvin Kutlovac samovoljno i neovlašteno napustio Misiju.

Gačanin je pokušao da dezerterski postupak opravda lažnim navodima da se radilo o navodnoj evakuaciji bh. policajaca i tako opravda ovaj nedopustiv čin i spriječi objektivno informiranje javnosti i disciplinski postupak protiv ovog policajca.

"Smatrali smo da je pitanje vrlo značajno i ne treba preći preko njega olako nego jednostavno treba da se utvrdi šta je tu tačno i da li ima nekih propusta Gačanina", kazao je Krunić.

Podsjetio je da nije u nadležnosti ovog odbora da zauzima stav o pitanju da li ima ili nema odgovornosti, ali je ocijenjeno da je situacija ozbiljna zbog čega nadležni organ treba da to preispita.

"Nezavisni odbor nije nadležan da utvrđuje da li postoji disciplinska odgovornost bilo čija, pa ni funkcionera za koje smo mi nadležni. Nadležni smo za pokretanje inicijative za pokretanje disciplinskog postupka i eventualnog utvrđivanja odgovornosti Gačanina", pojašnjava Krunić.

U tom postupku koji je zakonom propisan Gačanin će biti u poziciji da iznese svoje argumente disciplinskoj komisiji uz poštovanje svih prava, a Odbor smatra da postoje razlozi zbog čega treba detaljno u zakonom propisanom postupku i od zakonom propisanog organa da se utvrde okolnosti.

Na pitanje novinara da li to znači suspenzija Gačanina, Krunić kaže da je ovo samo inicijativa nadležnom tijelu i u tom postupku će se utvrditi sve činjenice da li je bilo propusta Gačanina ili ne.

Inače, Gačanin se prijavio na javni konkurs za direktora i zamjenika direktora policijskih tijela BiH, a Nezavisni odbor je na današnjoj sjednici otvorio koverte i pregledao prijave pristigle na taj konkurs. Osim prijave Gačanina pristiglo je još 20 prijava kandidata za šest pozicija, većina ih se prijavila na više pozicija.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH raspisao je 10. decembra javni konkurs za direktora i jednog zamjenika direktora Granične policije, direktora i dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te jednog zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Odbor će bodovati kandidate i rang listu najuspješnijih kandidata dostaviti ministru sigurnosti, koji u roku od 10 dana svoj prijedlog i rang listu Nezavisnog odbora treba proslijediti Vijeću ministara BiH na odlučivanje i izbor.

Krunić je kazao da njih 20 ima kompletiranu dokumentaciju, za jednog će se naknadno provjeriti te će prije isteka mandata sadašnjih funkcionera utvrditi rang listu. Mandat im ističe u martu.

Za šest pozicija prijavili su se Mirsad Vilić, Zijad Srbović, Fahrudin Bećirović, Jusuf Zornić, Drago Vukoja, Ensad Koroman, Marko Dominković, Mustafa Hujdurović, Mile Jurić, Enes Gačanin, Đuro Knežević, Zoran Galić, Svevlad Hofman, Josip Petrić, Željko Ćorić, Himzo Selimović, Rado Dostanić, Uroš Pena, Meho Delić, Velislav Kovač i Marijan Mikić.

Kako saznajemo, nepotpunu dokumentaciju je dostavio policijski komesar MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona Zoran Galić. Uobičajna praksa podrazumjeva eliminaciju kandidata koji nema potpunu dokumentaciju pa se postavlja pitanje zašto Krunić "pokreće istragu" zbog Galićevog propusta.