Zakazana sjednica
0

Nezavisni odbor iduće sedmice o izboru direktora SIPA-e

Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Nezavisni odbor će naredne sedmice razmatrati prijave pristigle na javni konkurs za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na zvaničnoj web stranici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najavljena je sjednica Nezavisnog odbora, a koja će biti održana u ponedjeljak, odnosno 23. septembra 2019. godine.

Na dnevnom redu nalazi se tačka koja glasi: "Razmatranje pristiglih prijava na javni konkurs za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu".

Kako su mediji ranije prenijeli, na konkurs za novog direktora SIPA-e prijavilo se pet osoba među kojima je i aktuelni direktor ove agencija Perica Stanić.

Za poziciju direktora, nezvanično, prijavili su se i direktor Policije bh. entiteta RS Darko Ćulum, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac, policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa te načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Siniša Kostrešević.

Izbor direktor SIPA-e bit će posebno zanimljiv s obzirom na to da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) još uvijek nije uspio ući u Vijeće ministara BiH. Odnosno, ministarske pozicije u državnoj vladi, uključujući i poziciju ministra sigurnosti BiH, drže SDS i PDP koji nisu uključeni u pregovore o formiranju novog saziva državne vlasti.