Vlada na potezu
546

Nezavisni odbor donio konačni prijedlog o smjeni policijskog komesara Halilovića

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara na večerašnjoj sjednici donio je konačni prijedlog odluke o smjeni aktuelnog komesara policije KS Mevludina Halilovića, potvrdio je za Klix.ba Miroslav Kružik, predsjednik Nezavisnog odbora.

"Jednoglasno smo, na osnovu člana 48. Zakona o unutrašnjim poslovima KS, utvrdili prijedlog odluke o smjeni komesara, nakon što je Vlada donijela negativnu ocjenu o njegovom radu. Prijedlog odluke o smjeni komesara ćemo putem ministra unutrašnjih poslova uputiti Vladi koja će donijeti konačnu odluku", rekao je Kružik.

Vlada Kantona Sarajevo je u četvrtak odbila prigovor policijskog komesara Mevludina Halilovića nakon što je njegov rad ocijenjen kao nezadovoljavajući.

Podsjetimo, sredinom februara Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine KS dao je negativnu ocjenu na Halilovićev rad, čime su stvoreni preduslovi za njegovu smjenu.

Na sjednici, kada je dobio negativnu ocjenu, problematizovan je Halilovićev rad 2018. godine, naročito neprovođenje discplinskih postupaka u Upravi policije MUP-a KS kada je riječ o slučaju Dženan Memić, kao i činovanje policijskih službenika, penzionisanje, selektivna primjena zakona te narušena sigurnosna situacija.

Nedugo zatim Halilović je poručio da je ocjena Nezavisnog odbora sramotna te da su dobili zadatak da ga smijene.

Potom se oglasila i Vlada KS, na temelju prijedloga ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu koji je donio Nezavisni odbor te izjašnjenja komesara ministru unutarnjih poslova KS, i donijela odluku o godišnjoj ocjeni rada policijskog komesara koja glasi "ne zadovoljava".