BiH
382

Nezavisni blok u Banjoj Luci: Okupiti antirežimski blok protiv Dodika, Izetbegovića i Čovića

FENA
U Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci danas je održan radno-sastanak predstavnika opozicionih političkih stranaka na kojem se razgovaralo o mogućnostima zajedničkog nastupa i protiv aktuelnog režima u Republici Srpskoj, ali i vladajućoj garnituri na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Sastanak su inicirali poslanici u Narodnoj skupštini RS Nedim Čivić i Admir Čavka, a sastanku je prisustvovao i poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH, izabran sa prostora entiteta RS, Sadik Ahmetović, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Okupljeni su se složili da ovaj inicijalni sastanak treba biti početna tačka jednog drugačijeg pristupa na prostoru entiteta Republika Srpska, u kojem se javna ''briga'' za narod i povratnike neće pretvoriti u privatne talove i samopromociju, te će se sklapati politički dogovori sa snagama koje žele promjenu i drugačiji pristup u zaštiti osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na jezik i kulturu, dok će ekonomija, stabilizacija i zapošljavanje biti u fokusu nove politike, navodi se u saopćenju za javnost.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Nezavisnog bloka, Saveza za bolju budućnost, Hrvatske stranke Bože Skopljakovića, Složne narodne stranke i Stranke demokratske aktivnosti, a očekujemo da se u zajedničkom pristupu i antirežimskom bloku pridruže i HDZ 1990 sa Ilijom Cvitanovićem, kao i druge stranke i ugledni profesori i privrednici poput Zorana Mastila, prof. dr. Alekse Milojevića i Vlatka Zrilića.

"Ovo je blok koji može ostvariti značajan rezultat u RS-u, ali i biti putokaz za buduće političko djelovanje u zemlji. Moramo okupiti snage koje će se suprotstaviti aktuelnom stanju, Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, njihovim politikama koje su zaustavile zemlju i osiromašile građane, te je na radno-konsultativnom sastanku dogovoreno da se uputi poziv centralama stranaka da razmotre mogućnosti, naprave okvir i potpišu principe zajedničkog djelovanja. Ti principi podrazumijevaju novi pristup, promjene i jednaka prava svih na prostoru cijele BiH, i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci i ostali moraju imati osigurana prava jednaka svugdje, a institucije se moraju okrenuti ekonomiji i razvoju zemlje", saopćeno je.