Poražavajuće statistike
115

Nezavisni blok: Realni sektor je moguće unaprijediti uz politiku koja nudi rješenja

Klix.ba
Nezavisni blok je u Sarajevu održao press konferenciju na temu: "Konkretna i izvodiva rješenja za bolje poslovanje u realnom sektoru", na kojoj su se prisutnima obratili kandidatikinja za Parlamentarnu skupštinu BiH Azra Atagić Ćatović, Faruk Hadžić, nosilac liste za Parlament BiH i nosilac liste za Parlament FBiH Almir Šahinpašić.

Nova ekonomska politika Nezavisnog bloka bazira se isključivo na rješenjima aktuelnih problema u ekonomskom sektoru koji su većinski uzrokovani poražavajućim statistikama koje govore o tome da se čak 150.000 osoba iselilo iz BiH, da imamo čak 3.400 parafiskalnih nameta, da 72 posto iznose doprinosi na platu, dodatni uvedeni nameti na poslovanje (oporezivanje toplog obroka i regresa), da je za registraciju firme potrebno 30-60 dana i slično. Prema podacima PU FBiH, zaposlenost je povećana za 45.000, ali povećan je i broj penzionera za skoro 23.000, tako da je u konačnici neto zaposlenost skoro 22.000 osobe. Otplata duga povećana je sa 878 miliona KM na 1,150 milijardi KM, a u isto vrijeme aktuelne političke vlasti nisu započele niti jednu bitniju ekonomsku reformu.

Nezavisni blok na čelu sa stručnim ekonomskim timom želi mijenjati aktuelno stanje I ponuditi konkretna i izvodiva rješenja.

"Kao poslodavcu koji se 14 godina bavi privatnim biznisom, ključno je smanjiti doprinose i razne namete, jer na taj način se može stimulisati novo zapošljavanje i povećati plate radnicima. Primjer tih nameta su takse za istaknutu firmu, koji svake godine plaćate općini, a ne možete isticati firmu. Sve ovo tjera poslodavce u sivu zonu i to je nešto što se treba promjeniti", izjavila je Atagić-Ćatović.

"Ekonomski tim Nezavisnog bloka izradio je paket ekonomskih mjera za pokretanje ekonomije BiH kroz smanjenje doprinosa, povećanje minimalne zakonske plate na 750 KM, brže i lakše registracije pravnih lica, smanjenja i ukidanja mnogih parafiskalnih nameta, te reprograma entitetskih dugova. Kroz ovaj novi pristup možemo osigurati veće plate, usporavanje odlaska ljudi i nova zapošljavanja", dodao je Hadžić.

"Potrebno je smiriti političke odnose u BiH, vratiti političku stabilnost, prestati sa generisanjem vještačkih kriza i problema, jer bez političke stabilnosti nema oporavka ekonomije BiH. Drugi problem je pravna nesigurnost i neažurnost sudova. Kao rješenje trebali bi razmisliti o ponovnom uvođenju privrednih sudova", zaključio je Šahinpašić.