|

Nezavisni blok: Najniža plata mora iznositi minimalno 1.000 KM

Nezavisni blok: Najniža plata mora iznositi minimalno 1.000 KM
75
F
FENA
27.10.2019. u 14:47
33
komentara
75

dijeljenja
Nezavisni blok: Najniža plata mora iznositi minimalno 1.000 KM Foto: H. M./Klix.ba
Nezavisni blok smatra da podrška smanjenju doprinosa za poslodavce mora obavezno biti povezana s osiguravanjem veće minimalne plate za radnike i ona mora biti najmanje 1.000 KM u ovom momentu.
Najavljeno je da će to biti pristup zastupnika Nezavisnog bloka na sjednici Parlamenta FBiH na kojoj se budu razmatrali ovi zakonski prijedlozi i rješenja.

“Nova ekonomska politika koju smo prezentirali krajem 2017. godine, kada smo osnovali Nezavisni blok promovirala je principe smanjenja doprinosa i opterećenja cijene rada uz povećanje plata radnicima i to da već u prvoj godini mandata osiguramo podizanje minimalne plate radnika sa 390 KM koliko je sada na 750 KM, a onda do polovine mandata na 1.000 KM", kazao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka u saopćenju Press službe NB.

Saopćeno je da sada postoji vidljiv problem u zemlji, odlaska ljudi, manjka radne i proizvodne snage i neophodna je ova mjera, ukoliko želimo realne pretpostavke za dalji razvoj.

"Zato je naš poziv Vladi i parlamentarnoj većini, prihvatite prijedlog i paket smanjenja doprinosa uz obavezno povećavanje plate i posebno povećanje minimalne plate radnicima na 1.000 KM i NB-e je spreman podržati takve izmjene. Ovo je i obaveza Vlade FBiH prema zaključku Parlamenta FBiH s tematske sjednice o poboljšanju ekonomskog ambijenta u našoj zemlji i pozivamo Vladu FBiH da to učini. U protivnom nećemo biti podrška izmjenama koje ne poboljšavaju ionako loš status i poziciju radnika u našoj zemlji", izjavio je Šepić.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...