Spas ili propast?
206

Nezavisni blok: Država je dužna da zaštiti poljoprivrednike

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik u Parlamentu BiH, Senad Šepić, ponovo je aktuelizirao pitanje rješavanje statusa poljoprivrednih proizvođača i utvrđivanja najniže zagarantovane cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda.

Šepić je pitanje i inicijativu o ovoj oblasti ponovo uputio na Zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH 25. 10. 2017, na kojoj su bili prisutni Predsjedavajući Vijeća ministara i svi ministri Vijeća ministara BiH. Istakao je da je poljoprivreda jedna od važnijih grana privrede u BiH od koje direktno ili indirektno živi preko pola miliona naših građana, a samo od proizvodnje malina, njih oko 100.000, te da ovo može biti vrlo realna i održiva grana i za samozapošljavanje. Ipak, za takav ishod bi se morali istinski okrenuti ovoj oblasti i razumjeti kako poljoprivrednici žive, šta su im potrebe te im omogućiti pristup zemljištu kao i dostupnost kreditima i fondovima kojima upravlja država.

"To znači da bi banke, razvojne banke i fondovi kojima upravlja država morali biti podrška i biti na raspolaganju poljoprivrednicima a ne davati povoljne kredite porodičnim prijateljima i tajkunima kako to danas vlasti rade. Država ima ulogu i obavezu da zaštiti poljoprivrednike, da utvrdi principe i da bude regulator", kazao je Šepić.

Utvrđivanje najniže zagarantovane cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda je princip koji je poznat u razvijenim zemljama i EU. Jedan od najočitijih primjera je proizvodnja malina.

"Ovaj problem smo imali 2015. godine, 2016. godine i sad je posebno eskalirao u 2017. Ljubi su pozvani da proizvode, rade na zemlji. Uložili su sredstva, zadužili se, a onda su na kraju najvećim dijelom prevareni, jer nakon što su proizveli, ucijenjeni su da svoj proizvod daju u bescjenje ili primorani da ga bacaju ili uništavaju. Zbog ovakvog odnosa, nažalost, veliki dio ljudi se povlači iz ovog posla i čak napušta BiH. Zato ponovo apeliram da država bude odgovorna prema svojim ljudima, da uvede red i spriječi prevare i iskorištavanje naših poljoprivrednika. Ne smije se dozvoliti da poljoprivredni proizvođači i iduću godinu dočekaju u ovakvom stanju. I zato ponovo pozivam Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Vijeće ministara BiH, entitetske, pa i kantonalne vlade, da se aktivno uključe i na vrijeme naprave okvir u kojem će poljoprivredni proizvođači, otkupljivači i predstavnici institucija zajednički utvrditi okvir za razvoj poljoprivrednih proizvoda te najnižu, dogovorenu, zagarantovanu cijenu i siguran otkup, posebno onih proizvoda za koje postoji interes i plasman na vanjsko tržište. Samo na takav način možemo vratiti vjeru ovim ljudima da rade na zemlji, da se bore za svoje porodice i ostaju u BiH, a lično ću nastaviti inzistirati na ovim pitanjima sve dok se konačno ne riješe", izjavio je Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH.