Kako na čistac?
67

Nezavidna pozicija Bošnjaka i kadrovske kombinatorike SDA: Samo jedno mjesto u Vijeću ministara

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ostavka Fahrudina Radončića na poziciju bh. ministra sigurnosti predstavlja dodatni hendikep za ioanko nefunkcionalnu "reprezentaciju" Vijeća ministara BiH, a budući da je SDA na potezu da predloži novog kandidata, nema sumnje da će SNSD i HDZ zauzvrat pokušati nešto ušićariti za sebe.

"Iz izjava HDZ-a i SNSD-a se vidi da tu neće biti problema i da oni ne ulaze u to ko će biti kandidat SDA", kazao je Radončić dodavši da se ništa kao tačka dnevnog reda ne može pojaviti na sjednici Vijeća ministara BiH (a da na kraju prođe) dok to prethodno na Kolegiju predsjedavajućeg ne odobri dopredsjednica Bisera Turković.

Radončićevom optimizmu da prilikom ponovnog imenovanja ministra sigurnosti neće biti problema ne ide u prilog politička praksa u BiH, naročito imajući u vidu da je izborna godina, da se politički frontovi ponovno otvaraju i naposljetku da HDZ-u i SNSD-u do funkcionisanja Vijeća ministara BiH nije ni stalo.

Opozicione stranke u Sarajevu već odavno spočitavaju čelniku SDA Bakiru Izetbegoviću da je Vijeće ministara BiH prepustio Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, tačnije pet pozicija (uključujući poziciju predsjedavajućeg) SNSD-u i tri pozicije HDZ-u.

SDA trenutno ima samo Biseru Turković na čelnoj poziciji u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. DF ima čelnu poziciju u Ministarstvu odbrane BiH, ali budući da se tu odluke donose konsenzusom, svog udjela imaju i zamjenici ministra Sifeta Podžića Mijo Krešić iz HDZ-a i Mirko Okolić iz SNSD-a.

Prilikom predlaganja kandidata za Vijeće ministara SDA je mogla imenovati svoja tri ministra, ali su zbog odluke da zajedno sa SBB-om i DF-om ojačaju probosanske stranke u izvršnoj vlasti po jedno mjesto prepustili tim strankama. Naravno, taj dogovor SDA, SBB-a i DF-a podrazumijevao je i saradnju na nižim nivoima.

Sada, nakon povlačenja Radončića iz Vijeća ministara, SDA dolazi u situaciju da ima neplaniran i bespotreban problem i rizik imenovanja nasljednika, s obzirom na to da se ne može predvidjelti kako će na proceduru reagovati SNSD ili HDZ.

Ključne pozicije u Vijeću ministara BiH jednako su bitne koliko i ključne pozicije u sigurnosnim agencijama, naročito u vrijeme kada pojedini istrajavaju na svojevrsnoj mostarizaciji Bosne i Hercegovine, u kojoj ne mogu da se implementiraju izborni rezultati i zamijene ili ponovo imenuju direktori kojima je istekao mandat.

Uz to, strahuje se da će imenovanje ministra sigurnosti biti uslovljavano imenovanjima na ključnim pozicijama u sigurnosnim agencijama.

SDA trenutno ima ključne pozicije u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, s tim da je direktoru prve agencije Osmanu Mehmedagiću formalno istekao mandat, a da se direktor druge agencije Mirsad Vilić spominje kao najbolji kandidat za ministra sigurnosti BiH.

Osim Vilića, kao kandidati za ministra sigurnosti se spominju Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, i Adil Osmanović, aktuelni parlamentarac. Bez obzira na to kakve kvalifikacije Vilić imao, za SDA bi trenutno bio najgora opcija na poziciji ministra sigurnosti budući da bi morao napustiti direktorsku funkciju.

U tom slučaju bi Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH upravljao jedan od zamjenika aktuelnog direktora Mirsada Vilića – Ivica Bošnjak ili Ranko Vuković.

Povlačenje Radončića samo će ogoljeti nefunkcionalnost Vijeća ministara koje u šest mjeseci djelovanja nije pokazalo jedinstvo i snagu da radi za građane zbog brojnih opstrukcija i bavljenja samim sobom.