{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vandalizam: Spaljena kapela u mjestu Gradišće kod Zenice

12.6.2014. u 15:37
27
260
Vandalizam: Spaljena kapela u mjestu Gradišće kod Zenice
27
Nepoznate osobe jučer su zaplile unutrašnjost katoličke kapele u Gradišću kod Zenice.
U razgovoru za Klix.ba fra Zdravko Andžić, prvi čovjek Župe Zenica, ističe da je i ranije zabilježeno nekoliko provala s ciljem pljačke, ali da je sada došlo i do čina paljenja kapele.

"Bilo je 10 sati kada je jedna gospođa došla na groblje da položi cvijeće na grobovima svojih pokojnika. Ona je primijetila da su vrata razbijena i da nešto unutra pucketa. Ispostavilo se da kapela gori", objašnjava Andžić.

Ističe da je osoblje odmah pozvalo policiju i vatrogasce koji su brzo reagovali.

"Požar je brzo ugašen. Vjerujem da je istraga u toku", rekao je Andžić te dodao da su predstavnici Odbora za međureligijsku saradnju i Međureligijskog vijeća posjetili kapelu i mjesno groblje, te osudili ovaj vandalski čin.

Unutrašnjost kapele je sasvim izgorjela, uključujući oltar kao i deset slika.

"Do sada smo imali nekoliko provala i pojedini predmeti su nam ukradeni. Ali nikada nismo imali taj problem da nam neko zapali prostorije. Zato ne vjerujem da je u ovom slučaju riječ o pljački. To nije samo vandalski čin, nego i namjerno skrnavljenje objekta", rekao je Andžić.

Tereza Štrbac je prva primijetila da da je kapela zapaljena, nakon čega je pozvala policiju koja je došla i izvršila uviđa. Mještani su zgroženi ovim činom, a Štrbac je za Klix.ba kazala da "čin paljenja vjerskih objekata nije normalan".

"Ovo jednostavno nije normalno. Niko normalan ovo ne bi uradio i zapalio Božiju kuću. Ujutro oko 10 kada sam išla zaliti cvijeće, vidjela sam da nema stakla i čula sam da se iz unutrašnjosti kapele nešto čuje. Kada sam pogledala vidjela sam da je razbijen prozor, a unutra je još uvijek bila žar", kazala je Štrbac.

Ona je još dodala da do sada nisu zabilježeni slični napadi na vjerske objekte, osim u proteklom ratu kada je polupano nekoliko nadgrobnih spomenika. A ova kapela više od 30 godina nikada nije bila ugrožena.

Andžić je naglasio da u mjestu Gradišće, u blizini kapele, živi više od trideset porodica, uglavnom staraca.

"Ako nam ne pomogne Općina Zenica ili mjesne vlasti, nećemo moći to sami sanirati", rekao je Andžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: