{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vandalizam: Spaljena kapela u mjestu Gradišće kod Zenice

12.6.2014. u 15:37
27
260
Vandalizam: Spaljena kapela u mjestu Gradišće kod Zenice
27
Nepoznate osobe jučer su zaplile unutrašnjost katoličke kapele u Gradišću kod Zenice.
U razgovoru za Klix.ba fra Zdravko Andžić, prvi čovjek Župe Zenica, ističe da je i ranije zabilježeno nekoliko provala s ciljem pljačke, ali da je sada došlo i do čina paljenja kapele.

"Bilo je 10 sati kada je jedna gospođa došla na groblje da položi cvijeće na grobovima svojih pokojnika. Ona je primijetila da su vrata razbijena i da nešto unutra pucketa. Ispostavilo se da kapela gori", objašnjava Andžić.

Ističe da je osoblje odmah pozvalo policiju i vatrogasce koji su brzo reagovali.

"Požar je brzo ugašen. Vjerujem da je istraga u toku", rekao je Andžić te dodao da su predstavnici Odbora za međureligijsku saradnju i Međureligijskog vijeća posjetili kapelu i mjesno groblje, te osudili ovaj vandalski čin.

Unutrašnjost kapele je sasvim izgorjela, uključujući oltar kao i deset slika.

"Do sada smo imali nekoliko provala i pojedini predmeti su nam ukradeni. Ali nikada nismo imali taj problem da nam neko zapali prostorije. Zato ne vjerujem da je u ovom slučaju riječ o pljački. To nije samo vandalski čin, nego i namjerno skrnavljenje objekta", rekao je Andžić.

Tereza Štrbac je prva primijetila da da je kapela zapaljena, nakon čega je pozvala policiju koja je došla i izvršila uviđa. Mještani su zgroženi ovim činom, a Štrbac je za Klix.ba kazala da "čin paljenja vjerskih objekata nije normalan".

"Ovo jednostavno nije normalno. Niko normalan ovo ne bi uradio i zapalio Božiju kuću. Ujutro oko 10 kada sam išla zaliti cvijeće, vidjela sam da nema stakla i čula sam da se iz unutrašnjosti kapele nešto čuje. Kada sam pogledala vidjela sam da je razbijen prozor, a unutra je još uvijek bila žar", kazala je Štrbac.

Ona je još dodala da do sada nisu zabilježeni slični napadi na vjerske objekte, osim u proteklom ratu kada je polupano nekoliko nadgrobnih spomenika. A ova kapela više od 30 godina nikada nije bila ugrožena.

Andžić je naglasio da u mjestu Gradišće, u blizini kapele, živi više od trideset porodica, uglavnom staraca.

"Ako nam ne pomogne Općina Zenica ili mjesne vlasti, nećemo moći to sami sanirati", rekao je Andžić.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: