{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nezakoniti poslovi koštali više od 30 miliona

S
5.7.2009. u 21:36
0
11
Nezakoniti poslovi koštali više od 30 miliona
0
Nezakoniti poslovi koštali više od 30 miliona
Direkcija za puteve Federacije BiH (FBiH) zaključila je prošle godine sporazum sa izvođačima radova redovnog održavanja magistralnih puteva u FBiH na pet godina na osnovu kriterijuma koji nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, utvrdili su federalni revizori.
"Samo u 2008. godini za ove namjene utrošeno je 31,7 miliona KM, a za pet godina, ako vrijednost ugovora bude ista, biće utrošeno oko 158,5 miliona KM", ističe se u revizorskom izvještaju.

Revizori su uočili da Direkcija nije preduzela mjere da bude obezbijeđena pravična i aktivna konkurencija među potencijalnim dobavljačima, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Oni smatraju da su poslovi dodjeljivani dosadašnjim izvođačima ili izvođačima koji su radili na održavanju magistralnih puteva drugih zemalja.

"Direkcija je dužna da obezbijedi konkurentnost u tenderskoj proceduri i preduzme sve mjere kako bi bila obezbijeđena pravična i aktivna konkurencija među potencijalnim dobavljačima", preporuka je Kancelarije za reviziju institucija u FBiH.

Revizori su konstatovali da je Direkcija samo na osnovu jedne primljene ponude zaključila ugovore s izvođačem za sedam lotova, dok je na osnovu dvije primljene ponude, od kojih jedna nije bila validna, sklopila ugovor za šest lotova.

"Uslov u tenderu za odabir izvođača bio je iskustvo na održavanju magistralnih puteva. Ovakav uslov rezultirao je sklapanjem ugovora s firmom žCestež iz Mostara za održavanje magistralnog puta u dužini od 814 kilometara ili 39,9 odsto ukupnih dionica. Odbijene su ponude ponuđača sa znatno nižom cijenom, jer nisu ispunjavali uslove konkursa", naglašeno je u revizorskom izvještaju.

Utvrđeno je da je Direkcija za puteve FBiH sa mostarskom firmom "Ceste" u prošloj godini zaključila ugovor vrijedan 1,7 miliona KM za održavanje 112 kilometara puteva, dok je na istoj dionici, koja je pripala "Cestama", eliminisan izvođač sa znatno nižom cijenom, jer je imao iskustvo u održavanju javnih, a ne magistralnih puteva.

Osim što je sa mostarskom firmom "Ceste" sklopila ugovor o redovnom održavanju puteva, Direkcija je mimo Zakona o javnim nabavkama i to pregovaračkim putem, bez javnog obavještenja, sklopila sa ovom firmom ugovor o dodatnim aktivnostima vrijedan oko 620.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: