Helsinški komitet BiH
0

Nezakonita naplata ljekarskog vještačenja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH smatra da neuspostavljanje ugovornog odnosa Federalnog zavoda PIO/MIO i Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo ne smije ići na štetu korisnika usluga jer je to protuzakonita radnja.

U cilju zaštite prava ove kategorije građana Komitet je uputio Vladi Federacije BiH preporuku da hitno poduzme radnje na otklanjanju uočene nezakonitosti i podstakne sklapanje sporazuma između Federalnog zavoda PIO/MIO i Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo.

Naime, Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH podnesene su brojne prijave građana koji su nezakonito izloženi materijalnim troškovima kod ostvarivanja prava iz oblasti penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Njima je nametnuta obaveza plaćanja usluga medicinskog vještačenja koji obavlja Institut za medicinsko vještaćenje zdravstvenog stanja od čijeg nalaza, ocjene ili mišljenja ovisi hoće li osoba ostvariti određeno pravo ili ne. Riječ je o građanima koji, mahom, pripadaju socijalno ugroženoj kategoriji.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH u subotu u saopćenju navodi da Zakon o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja propisuje da Institut obavlja poslove medicinskog vještačenja iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, socijalne, dječije i invalidske zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i boračko-invalidske zaštite.

Također, zakon precizno navodi da troškovi medicinskog vještačenja u prvostepenom postupku padaju na teret nadležnih kantonalnih ministarstava, a u drugostepenom na Federalno ministarstvo, navodi Helsinški komitet.

Građanin, odnosno korisnik usluge Zavoda, nigdje nije naveden kao platilac usluge. Kao takav nije pomenut ni u zakonima iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja.

  • Vrsta usluge, rokovi ocjene i način plaćanja, kako je to zakonski predviđeno, morali bi biti regulisani Ugovorom između Zavoda i ministarstava. Taj ugovor nikada nije potpisan, navodi Helsinški komitet.