{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nezadovoljstvo u RS umanjenim penzijama

F
FENA
8.3.2012. u 14:43
0
14
Nezadovoljstvo u RS umanjenim penzijama
0
Nezadovoljstvo u RS umanjenim penzijama
Foto: Arhiv
Brojni penzioneri u Republici Srpskoj (RS) u filijalama Fonda PIO RS-a traže ovih dana objašnjenje zašto su im umanjene penzije, a istovremeno 36.000 njih će od ovog mjeseca primati i do 200 maraka manje.
Njima se obračun penzija vrši po novom Zakonu o PIO, kojim se više ne predviđa isplata zagarantovanog iznosa po osnovu učešća u ratu.

Optužbe tih penzionera, bivših boraca, usmjerene su kako na Vladu, odnosno resorno ministarstvo, tako i na rukovodstvo Boračke organizacije RS-a koje je pristalo na usvajanje novog zakona.

Rješenja o obračunu penzija po novom zakonu već su stigla na adrese korisnika Fonda PIO RS-a, uoči 10.marta kada treba da počne isplata februarskih penzija.

Jovan Koprivica ogorčeno priča da će umjesto 440 sada primiti penziju od 259 KM.

"Da nije bilo rata ja bih radio i imao bih puni radni staž. Ovako sam ostao bez staža koji bi ostvario u fabrici, a sada smo ostali i bez staža koji smo ostvarili na frontu“, kaže Koprivica tvrdeći da je ovakav zakon primjer kršenja ljudskih prava.

Nekima su penzije umanjene i za 50 procenata kao Momčilu Tanaskoviću iz Bijeljine kome će u koverti nakon 10.marta nedostajati čak 250 maraka.

Za jedan broj penzionera po novom rješenju penzije su umanjene iako nisu imali tzv.borački staž, pa i oni u filijalama Fonda PIO RS-a traže objašnjenja zašto su oštećeni novim zakonom.

Nadležni u vlasti smatraju da su ove izmjene u penzionom zakonu bile neophodne radi spasavanja od finansijskog deficita Fonda PIO.

U RS-u su penzije ubjedljivo najniže u regionu, jer minimalna iznosi svega 160 maraka, a po novom obračunu smanjena je i prosječna za februar za 15,8 KM i iznosi 310,31 KM, što je samo 38 posto prosječne plaće u RS-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: