Trvdnje o kršenju statuta
36

Nezadovoljni SDP-ovci iz Sarajeva pisali Nikšiću, iznijeli optužbe na račun Abela Baltića

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Povodom održavanja sjednice Općinskog odbora (OO) SDP Novi Grad Sarajevo koja je najavljena za 6. mart nezadovoljni članovi, koji tvrde da nisu pozvani, uputili su pismo predsjedniku stranke Nerminu Nikšiću.

Pismo potpisuje Nermin Alihodžić uime 27 članova OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo.

Kako kažu, Općinski odbor nema kvorum niti legitimitet za donošenje bilo kakvih odluka s obzirom na to da većina članova nije pozvana.

"Naime, sve na što smo u prethodnom periodu upozoravali, a tiče se nestatutarnog djelovanja nelegitimnog v.d. predsjednika OO Abela Baltića koji je nametnut i nekolicine članova OO, se i dalje nastavlja. Ovim putem Vas podsjećamo da je 27 članova ovog OO bilo podnijelo kolektivnu ostavku kao plod reakcije na zabranu statutarno zakazane Izborne konferencije u našoj opštinskoj organizaciji. Prema Statutu svaki član OO ima pravo da podnese ostavku na članstvo u OO. Međutim, u članu 48. Poslovnika o radu OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo stoji da OO mora da se izjašnjava o podnijetoj ostavci", navode.

Ističu da kolektivna ostavka nije nikada razmatrana niti prihvaćena od strane Općinskog odbora SDP Novi Grad Sarajevo te su oni formalno-pravno i dalje članovi OO Novi Grad Sarajevo.

"Nepozivanje svih članova OO na zakazanu sjednicu predstavlja kršenje Statuta. Pored toga, predloženi dnevni red sjednice očigledno upućuje na nastavak sinhronizovanog i orkestriranog nestatutarnog djelovanja dvojca Baltić/Hadžić i nastavak preuzimanja OO Novi Grad Sarajevo od strane nekolicine članova i nametanja njihove volje većini. Tačke dnevnog reda 'Prijedlog za kooptiranje u Predsjedništvo OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo' i 'Izborno-izvještajna konferencija', uz nepozivanje aktuelne većine članova OO, ukazuju na planirani igrokaz koji se želi sprovesti, a ima za cilj postavljanje za predsjednika OO nekoga iz manjinske grupe koja pokušava nametnuti svoju volju, tj volju već pomenutog dvojca Baltić/Hadžić većini članova OO", tvrde.

Dodaju da će uslijediti raspuštanje Mjesnih odbora te uvođenjem povjereništva delegiranje manjeg broja članova bliskih grupaciji oko Baltić/Hadžić drugova, čime bi neko iz te grupacije, kako tvrde, dobio legitimitet za izbor predsjednika.

"Raspravljati o bilo čemu, pa i o ovako bitnoj temi za sve članove ove nekada izuzetno potentne opštinske organizacije SDP-a, koja je na posljednjim izborima polučila najbolje rezultate u KS od svih OO SDP-a, i pri tome ne uključiti i drugu (većinsku) stranu u dijalog, a koja je iznijela sve aktivnosti i ostvarila te iste izborne rezultate, upućuje na to da je na sceni gušenje slobode govora, misli i svih onih principa socijal-demokratije koje baštini naš SDP! S tim u vezi, želimo Vam poručiti da ukoliko se održi ova sjednica bez prisustva svih članova ove OO, odnosno i nas 27 članova OO, javno putem ovog otvorenog pisma Vas obavještavamo da mi stavljamo svoje članstvo u SDP-u u mirovanje i čekaćemo neka bolja vremena da nastupe za iskrene i prave SDP-ovce. U jednoumlju i samovolji pojedinaca nećemo učestvovati, a nekada će doći na red da se raspravlja i o ovome i nekome će biti bitno", zaključuju.