BiH
5

Nezadovoljni radnici Krivaje na protestima traže raskid privatizacijskog ugovora o kupovini kompanije

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Više od pet stotina nezadovoljnih radnika kompanije "Krivaja“ Zavidovići okupili su se ponovo danas na protestima ispred kapije tog preduzeća.

Nezadovoljni radnici već nekoliko puta su se okupljali na protestima na kojima su tražili raskid privatizacijskog ugovora sa sadašnjim vlasnicima kompanije.

Radnici su nezadovoljni odnosom vlasnika prema zaposlenima u ovom preduzeću s obzirom na neredovnu isplatu plata, te kako radnici navode, neuplaćivanja doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje.

Radnici su nakon jutrošnjeg okupljanja ispred kapije kompanije "Krivaja“ krenuli u mirnu protestnu šetnju ulicama Zavidovića do zgrade općine, nakon čega su se vratili pred kapiju preduzeća.

Besim Hasić, uposlenik kompanije "Krivaja“, rekao je kako radnici žele raskid ugovora sa sadašnjim vlasnicima.

"Kao što vidite, ni vremenski uslovi ne mogu zaustaviti radnike u njihovoj namjeri, a to je raskid ugovora sa trenutnim vlasnicima koji nemaju iskrene i dobre namjere, što su pokazali i dokazali vremenom svojim odnosom“, rekao je Hasić.

Dodao je i da će radnici u ponedjeljak imati definitivan stav o daljnem postupanju i rješavanju problema radnika ovog preduzeća.

Hajrudin Imširović, predstavnik radnika kompanije "Krivaja Mobel“, izjavio je kako radnici imaju veliku podršku građana Zavidovića te raznih organizacija.

"Radnici su u statusu quo, očekujemo da bi tokom sljedeće sedmice moglo doći do nekih prevaga, ali ne znamo u kojem će to smjeru otići. Ipak, mislim da je nekome u interesu da se zadrži 800 radnih mjesta i da će sve ovo ići u tom smjeru. Osim radnika, podršku su nam dali i pripadnici Jedinstvene boračke organizacije, penzionera kojima je u cilju održavanje 800 radnih mjesta“, rekao je Imširović.

On navodi da je oko 600 radnika je potpisalo da ne žele da rade pod ovakvim uvjetima.

Radnici kompanije "Krivaja“ žele raskid ugovora sa trenutnim vlasnicima zbog neispunjavanja obaveza koje imaju prtma radnicima. U proteklim mjesecima, došlo je do nekoliko obustava rada u ovoj kompaniji, dok su u decembru radili svega šest dana.

Radnici se žale na neredovnu isplatu plata te nedostatak sredstava za rad, kao i neuplaćivanje sredstava za penziono i zdravstveno osiguranje.