{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York Times: U Međugorju se već prepolovio broj hodočasnika, čeka se stav Vatikana

28.8.2015. u 09:43
40
283
New York Times: U Međugorju se već prepolovio broj hodočasnika, čeka se stav Vatikana
40
New York Times: U Međugorju se već prepolovio broj hodočasnika, čeka se stav Vatikana
Foto: Arhiv/Klix.ba
U posljednje 34 godine Međugorje je pohodilo na milione kršćana koji su željeli svjedočiti ukazanju Gospe. Međutim, The New York Times navodi da se broj vjernika u posljednje vrijeme prepolovio, a sve zbog neizvjesnosti dok se čeka zvanični stav Vatikana o ovom fenomenu.
Vatikan bi uskoro trebao objaviti svoj zvanični stav vezano za ukazanja Gospe u Međugorju, a istraga o ovom fenomenu završena je još prije 18 mjeseci, navodi The New York Times.

No, u Međugorju se itekako plaše kakava će biti konačna odluka Vatikana jer bi to moglo znatno utjecati na broj turista koji pohode ovo mjesto.

Broj italijanskih hodočasnika koji su prethodnih godina dominirali kada se radi o stranim posjetiocima Međugorja, već se prepolovio, navodi ovaj list.

"Bez obzira na to kakvu će odluku Vatikan donijeti, stanje neizvjesnosti dok se čeka odluka donosi nesigurnost i utječe na smanjenje broja hodočasnika", kaže Sante Frigo, Italijan koji radi kao vodič za italijanske hodočasnike u Međugorju.

Vraćajući se iz Sarajeva papa je u avionu novinarima najavio skoro donošenje odluke o Međugorju te je pojasnio da su biskupima već date određene instrukcije.

Dvije godine ranije Kongregacija za nauk vjere dala je instrukciju biskupima u SAD-u da ne bi trebali ugošćavati vidioce iz Međugorja te da ne bi trebali organizirati hodočašće u Međugorje.

Papa Franjo je 9. juna, u avionu kojim se vraćao iz Latinske Amerike, na novinarsko pitanje odgovorio veoma ironično, govorio je o vidiocima preko kojih navodno Gospa šalje poruke po narudžbi u unaprijed obznanjeni dan i sat. Najavio je da će se u Vatikanu "veoma skoro" raspravljati o Međugorju.

I uistinu je 24. juna Kongregacija za nauk vjere raspravila zaključke Međunarodne istražne komisije o "međugorskom fenomenu", te ih prihvatila. Ti zaključci nisu objavljeni, ali je iz kuloara procurila ocjena da u Međugorju nije bilo nikakvih nadnaravnih pojava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: