{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York Times: Etničke podjele u Bosni su upozorenje cijelom svijetu

19.11.2018. u 23:10
118
216
New York Times: Etničke podjele u Bosni su upozorenje cijelom svijetu
118
New York Times: Etničke podjele u Bosni su upozorenje cijelom svijetu
Foto: Laura Boushnak/The New York Times
Mostarski vatrogasac Sabir Gološ ne mora da pazi požare koji nisu na "muslimanskoj" strani frontne linije u Mostaru, uspostavljene od 1992. do 1994. godine, u sklopu začaranog etničkog konflikta u Bosni i Hercegovini, piše The New York Times.
U tekstu naslovljenom "Etničke podjele u Bosni su upozorenje svijetu" novinar Andrew Higgins donosi priču iz Mostara, koja na svojevrstan način oslikava političku situaciju u BiH, ali i upozorava, kako to Higgins piše, cijeli svijet.

Zašto vatrogasac Gološ ne mora paziti na požare koji nisu na njegovoj strani, Higgins obrazlaže kroz činjenicu da u Mostaru, iako je dugo u miru, imaju dvije odvojene vatrogasne brigade, na bošnjačko-muslimanskoj i hrvatsko-katoličkoj strani.

"Linija je ranije nestala kao granica između zaraćenih zajednica i zvanično ne postoji. Ali živi u umu, kao amblem etonacionalističkih pukotina koji su paralisali Mostar i cijelu Bosnu", navodi se, između ostalog, tekstu The New York Timesa.

I dok se Evropa i Sjedinjene Države bore sa porastom nacionalizma koji dovodi do podjela, divizije u Bosni prema pisanju Timesa nude mračnu lekciju o tome kako zajednice, kada ih razdvoje strahom i borbom, mogu ostati razdvojene dugo nakon što mnogi zaborave zašto je došlo do razdvajanja.

"Razjedinjenost je ovdje nastavljena na nedavnim izborima, obilježenim nacionalističkom retorikom i otvorenim propitivanjem kontinuiranog postojanja Bosne kao države", navodi Higgins.

Navodi da su obje mostarske vatrogasne jedinice dio iste općinske vatrogasne službe, podijeljene isto kao i dva komunalna preduzeća, dvije elektroprivrede, dvije autobuske stanice, dva popularna noćna kluba i dva fudbalska tima.

"Tehnički služe istom gradu, ali u stvarnosti su barikadirani iza linije koja je u krvi bila prije četvrt vijeka, tokom najgorih sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata", stoju u tekstu.

Navodi da je Federacija BiH podijeljena po etničkim linijama na 10 kantona, svaki sa vlastitim predsjednikom i skupom ministara koji dupliraju mnoge funkcije slabe nacionalne vlade.

"Gospodin Gološ rekao je da ima puno prijatelja 'preko linije' i ne osjeća neprijateljstvo prema Srbima i Hrvatima", stoji u tekstu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: