New York
0

New York: Špirić razgovarao s ambasadorima Rusije i Japana pri UN-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić razgovarao je u New Yorku s ambasadorom Ruske Federacije pri UN-u Vitalijem Čurkinom, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara. Predsjedavajući je ambasadora Čurkina upoznao o situaciji u BiH i konstatirao da se situacija značajno pogoršala poslije odluke visokog predstavnika od 19. oktobra.

Špirić je ocijenio da, iako visoki predstavnik tvrdi da su mjere donesene da bi se popravilo funkcioniranje državnih institucija, ove mjere tome nikako ne mogu doprinijeti. Iznio je zabrinutost da bi se situacija mogla dodatno zakomplicirati ukoliko ne dođe do korekcije odluke.

Predsjedavajući je naglasio da je neophodno poštovati postojeći Ustav, koji sigurno nije savršen, ali je jedini koji BiH trenutno ima.

Čurkin se saglasio sa Špirićem da je apsolutno neophodno poštovati Ustav i da nije dobro Ustav mijenjati jednostrano, a pogotovo ne na štetu jednog od konstitutivnih naroda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić razgovarao je i s ambasadorom Japana pri UN-u Tokasuom Jukiom. Špirić je skoristio priliku da uime građana BiH ambasadoru Japana zahvali na pomoći koju je Japan pružao BiH i doprinosu Japana u uspostavljanju mira u BiH.

Informirajući japanskog ambasadora o trenutnoj situaciji u BiH, Špirić je rekao da je u BiH urađeno dosta dobrih stvari, ali da se, nažalost, naišlo i na poteškoće.

Sa žaljenjem je konstatirano da je BiH jedina zamlje u regionu koja nije parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i zaključio da je vrijeme za novi iskorak.

Špirić je rekao da taj novi iskorak podrazumijeva unutrašnji dijalog između izabranih predstavnika vlasti, a ne bilateralni dijalog između međunarodne zajednice i političara.

Predsjedavajući je upoznao ambasadora o činjenici da Odluka OHR-a od 19. oktobra zadire u Ustav i ukazao da mjera koja prozvede tako negativnu reakciju u pola države ne može biti dobra odluka. Ambasador je istaknuo da je vrijeme da lokalni predstavnici preuzmu odgovornost za krucijalne procese u zemlji.

Jukio je izrazio nadu da će se situaciju u BiH smiriti da bi se svi mogli okrenuti reformskim izazovima. Rekao je da je Japan veoma zainteresiran za socijalnu stabilnost u BiH. Sagovornici su konstatirali da su bilateralni odnosi dobri, ali da bi ekonomska saradnja trebalo da bude unaprijeđena.

Predsjedavajući Špirić je pozvao ambasadora da ohrabri japanske investitore da ulažu u BiH.