BiH
0

New York: Radmanović i Silajdžić se sastali sa predsjednicom Generalne skupštine UN-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva Haris Silajdžić sastali su se u New Yorku s predsjednicom Generalne skupštine UN-a Sheikom Haya Rashed Al Khalifom.

Sastanku su prisustvovali ambasador Nerkez Arfihodžić, predstavnik Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i stalni predstavnik BiH u UN-u Miloš Prica.

Kako je saopćeno iz bh. Predsjedništva, Al Khalifa je čestitala na prijemu BiH u Vijeće za ljudska prava UN-a, što omogućava BiH sudjelovanje u radu ovoga vijeća. Kazala je da je BiH odličan primjer kako biti aktivan član UN-a.

Al Khalifa je naglasila da se ulažu veliki napori za jačanje UN-a, te se radi na poboljšanju efikasnosti Generalne skupštine posebno po pitanju rješavanja kriznih situaciju u svijetu.

Zahvaljujući na prijemu, članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredjeljenost naše zemlje za put ka EU i evrotlantskim integracijama. Izražena je potpora radu UN-a posebno na pitanjima uspostave mira u svijetu, borbi za ljudska prava i borbi protiv siromaštva.

Razgovarajući o predstojećim reformama u UN-u, Silajdžić je kazao da će BiH podržati reforme u cilju njenog efikasnijeg rada.

Predsjedavajući Radmanović je naglasio da će naša zemlja dalje aktivno sudjelovati u svim aktivnostima UN-a, što između ostaloga potvrđuje i sudjelovanje naše zemlje u mirovnim misijama u svijetu, saopćeno je.