{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York: Komšić i Alkalaj održali niz susreta sa svjetskim državnicima

F
FENA
25.9.2007. u 17:49
0
0
New York: Komšić i Alkalaj održali niz susreta sa svjetskim državnicima
0
New York: Komšić i Alkalaj održali niz susreta sa svjetskim državnicima
New York
U nastavku aktivnosti u New Yorku, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić imao je intenzivne susrete sa zvaničnicima prijateljskih zemalja.
Na inicijativu američke strane predsjedavajući Komšić se sastao s Danielom Friedom, pomoćnikom američkog državnog sekretara, kojom prilikom je razgovarano o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Komšića.

Tokom susreta s Romanom Prodijem, premijerom Vlade Italije, razgovarano je o bilateralnim odnosima. I pored sve bolje ekonomske saradnje, sada već intenzivnih aktivnosti u oblasti kulture, napomenuta je potreba reguliranja nekih zaostalih pitanja iz prethodnog perioda radi ozbiljnijeg italijanskog kreditiranja manjih i srednjih projekata u BiH.

Naglašeno je da nisu ni izbliza iscrpljene mogućnosti produbljivanja odnosa u svim domenima saradnje. Imajući u vidu sve veće prisustvo italijanskih banaka na bosanskohercegovačkom tržištu, dogovoreno je da dvije strane, uz podršku italijanskih banaka, intenziviraju susrete poslovnih ljudi i da je to put koji će ohrabriti italijanski privatni kapital da dolazi u BiH.

Komšić i Prodi podržali su projekt ARS AEVI i dogovorili intenziviranje saradnje putem UNESCO-a. Italijanski premijer Prodi, u sadašnjoj funkciji, ali i ranije kao predsjednik Evropske komisije, snažno se zalaže da sve države nastale raspadom SFRJ postanu članice EU-a i NATO-a, a naročito BiH, kojoj je to najbolji put za budućnost.

Predsjedavajući Komšić susreo se s Michelleom Bachelet, predsjednicom Čilea i u srdačnom razgovoru razmijenio poglede o bilateralnim odnosima, čileanskim iskustvima u snažnom ekonomskom napretku koji je ostvarila ova latinoamerička zemlja, kao i o vrijednostima na kojima je građeno novo povjerenje čileanskog društva nakon diktature generala Pinocheta.

Predsjedavajući Komšić je posebno zahvalio na dugogodišnjoj misiji čileanskih vojnika u Bosni i Hercegovini u okviru snaga međunarodne zajednice. Predsjednica Bachelet pozvala je predsjedavajućeg Komšića da posjeti Čile.

Predsjedavajući Komšić susreo se i sa Srđanom Kerimom, novoizabranim predsjednikom Generalne skupštine UN-a.

Pored čestitki za izbor i zadovoljstva da je na poziciju predsjednika GS UN-a ličnost iz naše regije, predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je opredijeljenost naše zemlje da igra aktivniju ulogu u sistemu UN-a, iznio očekivanja da svjetska organizacija ima jasan pogled u vezi s presudom Međunarodnog suda u Haagu, kako bi žrtve genocida imale satisfakciju i kroz pomirenje gradile bolju budućnost BiH.

Također je naglasio opravdanost inicijative BiH da dokumentacija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju pripadne BiH - nakon prestanka njegovog rada. Izrazio je nadu i očekivanja da će se konačno rješenje statusa Kosova naći u okviru UN-a, što bi bilo najbolje rješenje za sve članice UN-a.

Kerim se založio za bolju regionalnu zastupljenost u sistemu UN-a, imajući u vidu i činjenicu da bi naša regionalna grupa morala biti još kvalitetnije zastupljena.

***
U okviru intenzivnih aktivnosti delegacije BiH na 62. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj imao je odvojene susrete s ministrima vanjskih poslova Slovačke, Alžira, Rusije i Slovenije. Sa slovačkim ministrom Janom Kubišem razgovarao je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno u vezi s procesom reforme policije i ustavnim promjenama.

Zajednički je konstatovano da je potrebno što prije postići dogovor o reformi policije kako bi Bosna i Hercegovina nastavila svoj put k evropskim integracijama. Razmijenjena su mišljenja o situaciji u regiji te je konstatovano da rješavanje pitanja statusa Kosova ima značajan utjecaj na regiju kao cjelinu.

Alžirski ministar vanjskih poslova Murad Madlasi konstatirao je da su odnosi između dvije prijateljske države veoma dobri, da je došlo do unapređenja saradnje na ekonomskom planu. Izražen je obostrani interes za unapređenjem saradnje putem sklapanja sporazuma o trgovini i zaštiti te unapređenju investicija, kao i drugih sporazuma koji bi dalje unaprijedili saradnju.

Ministra vanjskih poslova Alžira pozvao je da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora sa Sergejom Lavrovim, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije, zajednički je konstatovan značajan napredak u razvoju odnosa dviju zemalja, uz potrebu podizanja ekonomske saradnje na viši nivo.

Istaknuti su veoma dobri kontakti dva ministra vanjskih poslova, redovne konsultacije po sektorima i saradnja u međunarodnim organizacijama, posebno unutar sistema Ujedinjenih naroda. Razmijenjena su mišljenja i o situaciji u regiji. Dva ministra su potpisala Sporazum između Vijeća ministara BiH i državljana Ruske Federacije kojim se pojednostavljuje način putovanja.

Težište razgovora ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Slovenije bilo je na procesu približavanja Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama u svjetlu predstojećeg predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom. U tom kontekstu najviše pažnje je posvećeno toku pregovora o reformi policije. Ministri su izrazili zadovoljstvo veoma dobrim i prijateljskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Napredak u ugovornim odnosima predstavlja i predstojeće potpisivanje administrativnog sporazuma o provođenju Sporazuma o socijalnom osiguranju između dvije države. Ministar Alkalaj je ponovio poziv ministru Rupelu da posjeti Bosnu i Hercegovinu, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: