Nevrijeme u TK
0

Vjetar skidao krovove s objekata, obustavljena nastava u Kladnju

Piše: A. K.
Foto: Zivinice-carsija.com
Foto: Zivinice-carsija.com
U noći s ponedjeljka na utorak olujno nevrijeme zahvatilo je i nekoliko općina na području Tuzlanskog kantona (TK). Jak vjetar lomio je drveće, nekoliko naselja i dalje je bez električne energije, a oštećeni su i krovovi na tri osnovne škole.

Kako su kazali iz Civilne zaštite TK, jaki udari vjetra sinoć su najviše pogodili općinu Živinice.

Vjetar je lomio drveće, a uništeni su i krovovi u osnovnim školama Višća i Đurđevik. Bez napajanja električnom energijom trenutno su mještani Đurđevika, Gornjih Živinica, Višće i Podgajeva.

Prema prijavama građana, jaki udari vjetra prouzrokovali su i materijalnu štetu na nekoliko stambenih objekata.

Foto: Zivinice-carsija.com
Foto: Zivinice-carsija.com

Iz Kantonalne civilne zaštite navode i da je jak vjetar prouzrokovao materijalnu štetu na području Općine Kladanj, gdje je došlo do oštećenja krova na lokalnoj džamiji, a učenici Osnovne škole Kladanj danas neće pohađati nastavu zbog oštećenja krova školske zgrade.

Olujno nevrijeme prouzrokovalo je i porast nivoa rijeke Sokoluše na području Gračanice, usljed čega je došlo do plavljenja regionalnog puta koji povezuje ovu općinu sa Srebrenikom.

Također, Džakulska rijeka se izlila iz svog korita te je pričinila veću materijalnu štetu na putevima i njivama.

Zabilježena su i dva veća odrona na regionalnom putu za Srebrenik u naseljima Škahovica i Doborovci.

Jak vjetar lomio je drveće i na području Banovića, a u ovoj općini zabilježeno je oštećenje krovova na nekoliko stambenih objekata.

Kada je riječ o Tuzli, na području ovog grada trenutno je bez napajanja električnom energijom nekoliko naselja, a udari vjetra, na svu sreću, nisu prouzrokovali materijalnu štetu na stambenim objektima.

Posljedično jakim udarima vjetra nekoliko naselja na području Čelića također je bez napajanja električnom energijom.