Građani ogorčeni
111

Nevrijeme donijelo probleme Sarajlijama: Voda ušla u kuće u Boljakovom Potoku

D. Be.
U poslijepodnevnim satima velike količine kiše sručile su se na Sarajevo, a posebno tešku situaciju fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je u naselju Boljakov Potok gdje je voda prešla kućne pragove i napravila velike probleme stanarima u ulici Smaila Šikala.

Obilne padavine praćene vjetrom i grmljavinom pogodile su sinoć i danas veći dio BiH. Tim povodom Federalni hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje zbog mogućih pojava bujičnih potoka, jaki udari vjetra i grad.

Jaka kiša praćena vjetrom i grmljavinom poplavila je ulicu Smaila Šikala u sarajevskom naselju Boljakov potok. Voda je ušla u kuće, a šahtovi nisu mogli primiti toliku količinu vode pa je za kratko vrijeme spomenuta ulica poplavila.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Mještani ove ulice ogorčeni su na nadležne koji im, kako su nam rekli, spuštaju slušalice kada im traže pomoć.

Vlasnik jedne od kuća koja je poplavljena Enes Šikalo za Klix.ba je kazao da je zvao vatrogasce, inspekciju, vodovod i policiju, ali da niko nije želio doći.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Mogu vaditi migrante, a ne mogu braniti herojske kuće. Vodovod sam zvao 300 puta i više neće ni da mi se jave, policija iz Novog Grada me otjerala s telefona, a i vatrogasci su me sikterisali", kazao nam je Šikalo.

Vlasnik druge kuće kaže da u ovoj ulici živi već 50 godina i da nikada nije bilo sličnih problema sve do 2. augusta ove godine.

"Tada je prvi put poplavila kanalizacija. Mi smo zvali ViK i nakon par dana su došli i nešto kao radili. Dolazili su i sinoć sa dva vozila, odradili neki dio, jer nam je i sinoć potopilo. I danas je opet isto, ali niko nije došao. Kada su sinoć bili rekli su nam da je propusnost cijevi 50 posto i da ima neki problem. Djeca su noćila po komšiluku jer su poplavile sobe i kupatila", dodao je.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Na terenu smo se uvjerili da je najmanje pet stambenih objekata ugroženo, kao i neki poslovni prostori, te da je voda nanijela mulj i pijesak na ulicu što je vjerovatno dovelo do začepljenja kanalizacionih odvoda.

Pred stanarima ove ulice zasigurno je teška noć s obzirom da kiša u Sarajevu nije prestala padati ni nakon nekoliko sati.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Tačno u 20 sati u ovu ulicu stigla je ekipa civilne zaštite koja bi trebala pružiti pomoć mještanima navedene ulice.