{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nevladine organizacije za ljudska prava zahtijevaju hapšenje ratnih zločinaca

F
9.7.2008. u 16:54
0
3
Nevladine organizacije za ljudska prava zahtijevaju hapšenje ratnih zločinaca
0
Nevladine organizacije za ljudska prava zahtijevaju hapšenje ratnih zločinaca
Povodom obilježavanja trinaeste godišnjice genocida u Srebrenici nevladine organizacije za ljudska prava iz Srbije oglasile su se saopćenjem u kojem pozivaju vlasti Republike Srbije da odmah provedu odluku Međunarodnog suda pravde o hapšenju Ratka Mladića i ostalih haških optuženika, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića i "time prestanu da krše odredbe Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i pravo porodica žrtava na pravdu".
"Pred nama je 11. juli, godišnjica genocida u Srebrenici, što nas, građane i građanke, i vlast u Srbiji, posebno obavezuje da pokažemo da su nam žrtve bitne i da Srbija prihvati odgovornost za nepravdu koja im je počinjena u julu 1995. godine", navodi se u saopćenju što su ga potpisali Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, JUKOM Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Queeria centar i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Nevladine organizacije za ljudska prava podsjećaju da se ove godine navršava 60 godina od donošenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

"To nas posebno obavezuje da podsjetimo predsjednika Srbije, premijera, ministre, poslanike Narodne skupštine Srbije, vjerske starešine i vjernike, lidere i članove političkih partija, udruženja, sindikate, profesore, studente, mlade i sve građane Srbije da naša država još nije ispunila obaveze koje proističu iz presude Međunarodnog suda pravde o nepoštovanju Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida", navodi se u saopćenju.

Pomenute nevladine organizacije za ljudska prava podsjećaju da je Međunarodni sud pravde 27. februara 2007. godine donio presudu kojom je utvrdio da je Srbija prekršila obavezu sprječavanja genocida (prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida) u odnosu na genocid koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Sud je konstatovao da je Srbija prekršila svoju obavezu prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida jer nije izručila Ratka Mladića, optuženog za genocid i saučesništvo u genocidu, radi suđenja pred Haškim tribunalom i pošto na taj način nije u potpunosti sarađivala s tim Tribunalom. Sud je 27. februara 2007. godine donio odluku da Srbija odmah preduzme efikasne korake u cilju obezbjeđivanja punog poštovanja obaveze prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, u cilju kažnjavanja akata genocida i prebacivanja optuženih za genocid radi suđenja u Haškom tribunalu i potpune saradnje s Tribunalom", ističe se.

Odtad, navode nevladine organizacije za ljudska prava, Srbija nije preduzela nijedan korak da uhapsi optužene za najteži zločin među ratnim zločinima "nego je nastavila da štiti haške optužene od krivične odgovornosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: