{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nevladine organizacije traže uvrštavanje okoliša, energije i transporta u IPA fondove

F
18.12.2014. u 17:28
10
1
Nevladine organizacije traže uvrštavanje okoliša, energije i transporta u IPA fondove
10
Nevladine organizacije traže uvrštavanje okoliša, energije i transporta u IPA fondove
Radionica pod nazivom ''Mogućnosti učešća organizacija civilnog društva iz sektora okoliš, energija i transport u procesima programiranja i monitoringa realizacije sredstava iz IPA II u BiH',' počela je danas u Sarajevu.
Organizatori su tri nevladine organizacije Aarhus centar u BiH, Centar za okolišno održivi razvoj i Eko element, a cilj im je, kako kažu, informirati organizacije civilnog društva o mogućnostima uspostave sektorskog mehanizma programiranja i praćenja u BiH.

Radionica je organizirana u okviru inicijative Tehničke podrške organizacijama civilnog društva, koju finansira Evropska unija.

Izvršna direktorica Udruženja ''Aarhus centar u BiH'' Sabina Jukan za Agenciju Fena je kazala da je u skladu sa IPA regulativom, obaveza država korisnica pomoći da u procesima konsultacije osigura i učešće civilnog društva u planiranju EU pomoći.

"Iz tog zadatka javlja se i potreba izgradnje institucionalnih mehanizama za proces konsultacija sa civilnim društvom u BiH. Taj pristup treba biti baziran na sektorskom principu", istakla je Jukan.

Podsjetila je da u Strateškom dokumentu BiH kao zemlje korisnice IPA sredstava za period od 2014. do 2017. godine nema sektora okoliša, energije niti transporta, stoga, kaže, predstavnici nevladinih organizacija radionicama i okupljanjima pokušavaju naći rješenje i dati doprinos da se ti sektori vrate u taj dokument.

Učesnici radionice su predstavnici nevladinog sektora i resornih ministarstva svih nivoa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: