BiH
15

Nevladine organizacije predstavile projekte na sajmu u Mostaru

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Mostaru je danas otvoren sajam na kojem su predstavljeni projekti 60 nevladinih organizacija iz cijele BiH, a u sklopu programa Interetnička saradnja, Osnaženje žena i Demokratska komisija.

Sajam organizira Fondacija Mozaik, u saradnji s Ambasadom SAD-a u Sarajevu, koje je u 2014. godini uložilo više od četiri miliona maraka i time podržalo oko 120 nevladinih organizacija.

"Kroz ove i slične programe Ambasada SAD-a podržava nastojanje da BiH ojača kao multietnička demokratija koja štiti prava svih svojih građana, koja cijeni toleranciju i raznolikost te koja omogućava da žene, mladi i manjine ostvare svoj potpuni potencijal", kazao je tokom otvaranja sajma otpravnik poslova Ambasada SAD-a u BiH Nicholas Hill.

Hill je istaknuo kako će u narednim mjesecima ponovno biti raspisan konkurs za dodjelu grantova, te je izrazio nadu kako će sajam pomoći mnogima da osmisle nove ideje i način na koji mogu doprinijeti razvoju BiH, bez obzira jesu li već korisnici granta ili neko ko ima dobru ideju.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zahvalio je Ambasadi SAD-a BiH na podršci nevladinim organizacijama, koje, kako je Bešlić kazao, jačaju društvenu zajednicu u BiH. Izrazio je uvjerenje kako će Američka ambasada nastaviti i dalje pomagati civilni sektor u BiH.

Zamjenica direktora Fondacije Mozaik Amela Šiber zahvalila je Ambasadi SAD-a, te izrazila nadu kako će sajam navesti i neke druge organizacije da razmisle o projektima i sljedeće godine apliciraju.

Sajam je organiziran kako bi potaknuo i druge nevladine organizacije da svojim prijedlozima apliciraju na projekte, slijedeći primjere dobre prakse korisnika grantova, te kako bi i oni ostvarili rezultate koji će doprinijeti boljem životu u svojimm zajednicama.