BiH
0

Nevladine organizacije organizirano nadgledaju izborni proces u BiH

FENA
Opće izbore 1. oktobra u BiH nadgledat će 7.000 građanskih posmatrača iz svih općina u BiH i svojim prisustvom u izbornom procesu smanjiti vjerovatnoće kršenja izbornih procedura, povećati povjerenje javnosti u izborni proces i osigurati da se glas građana čuje, istaknuto je na pres-konferenciji Koalicije nevladinih organizacija OKO upriličenoj u povodu aktivnosti organiziranja građanskih nadgledanja izbora u BiH.

Koaliciju OKO čine nevladine organizacje: "Solidarnost za jug" iz Trebinja, "Izvor" iz Mostara, "Dar" iz Prozira, "Plava sfera" iz Banje Luke, Asocijacija mladih "Duga" iz Zenice, "Stella" iz Istočnoig Sarajeva i Internacionalna asocijacija mladih iz Sarajeva, a udružile su se radi zajedničkog djelovanja u organiziranju građanskog nadgledanja općih izbora u BiH.

Predstavnici članica Koalicija OKO istaknuli su da im je cilj ohrabriti građane da iskoriste svoje pravo glasa, osigurati slobodne i fer izbore, povećati ulogu građana u izbornom procesu, osigurati povratne, nepristrane informacije o nepravilnostima i dati preporuku za poboljšanje izbornih propisa.

Članice koalicija OKO pozvale sa bh. građane da postanu posmatrači koji će pratiti proces glasanja i prebrojavanja glasačkih listića na izborni dan i rad izbornih tijela.

Posmatrač, kako je istaknuto, može biti svaki bh. građanin koji ima pravo glasa, nije kandidat na ovim izborima, te čiji interesi nisu usmjereni na rezultate izbora već na regularnost izbornog procesa.