BiH
0

Nevladine organizacije: Apel za očuvanje BiH

FENA
Bosna i Hercegovina kao država i društvena zajednica sve je više pod udarom raznih destruktivnih političkih snaga iznutra i izvana, čime se sve više dovodi u pitanje njena stabilnost i miran opstanak.

Zabrinuti i uznemireni ovakvim stanjem osam nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine obratili su se danas javnosti, međunarodnoj zajednici i njenim institucijama sa zahtjevom za što hitnije iznalaženje rješenja za izlazak iz ovog nepodnošljivog stanja.

"Pozdravljamo i podržavamo stavove i mjere upućene od NATO-a i EUFOR-a, kao garanta sigurnosti BiH i i njihovu podršku visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Miroslavu Lajčaku u njegovom nastojanju da se država Bosna i Hercegovina i njene institucije deblokiraju u radu i učine sposobnim, djelotvornijim i usmjerenijim ka vijeću Evrope", navodi se u saopćenju nevladinih organizacija.

Nevladine organizacije BiH najoštrije osuđuju ponovno nastojanje da se bosanskohercegovački narodi međusobno još više zavade te stoga zahtijevaju od nadležnih državnih organa vlasti odlučne mjere da se najzad spriječi djelovanje neofašističkih grupacija i javno manifestovanje njihovih nacističkih ideja.

"Zahtijevamo od Miroslava Lajčaka da razmotri već postojeće zakonske inicijative ovih nevladinih organizacija kojima se traži zabrana djelovanja profašističkih, neonacionalističkih i svih drugih radikalnih ideoloških organizacija, koje stalno unose nemir među građane i provociraju nove ratne sukobe. Zahtijevamo od Skupštine BiH da zakonom zabrani negiranje genocida i osporavanje drugih masovnih zločina, te diskriminacije bilo koje vrste. Ukoliko parlament Bosne i Hercegovine u najkraćem roku ne usvoji određene zakone, zahtijevamo da ih visoki predstavnik nametne na osnovu svojih ovlasti", navodi se u saopćenju nevladinih organizacija.

Ove organizacije najoštrije osuđuju izjavu premijera Srbije Vojislava Koštunice o povezivanju Rezolucije Kosova s Daytonskim sporazumom o miru u BiH i pozdravljaju o ovom pitanju demarš pet zapadnih evropskih zemalja u Beogradu.

Upućujemo i oštru kritiku premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu zbog jednostranih poteza na pomorskoj granici BiH na kojoj se odnosi mogu i trebaju uređivati samo dobrosusjedskim dijalogom i u skladu s međunarodnim normama, navodi se u saopćenju Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH, Saveza društava "Josip Broz Tito" u BiH, Kruga 99, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskog građanskog vijeća-Pokret za ravnopravnost, Hrvatskog narodnog vijeća, P.E.N-a i Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.