'Buka' je u modi
0

Nevidljivi 'revizor'

Piše: Elvir Padalović (magazin Buka)
U najnovijem izdanju rubrike 'Buka je u modi', donosimo tekst Elvira Padalovića o reviziji i revizorima, i činjenici da oni u ovoj zemlji nikoga posebno ne uzbuđuju.

Kada je pravio dramu “Revizor” Nikolaj Vasiljevič Gogolj je rekao : “U Revizoru sam odlučio da na jednom mestu skupim sve ono sto je u Rusiji ružno, a što sam ja tada znao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i onim slučajevima gdje se pravednost traži od čoveka više od svega, htio sam da se tomu ismijem”

Glavni junak "Revizora", Hlestnakov, činovnik je iz Petrograda koji dolazi u maleni provincijski gradić u kojem vlada nervoza bogatijeg dijela stanovništva zbog informacije kako je u gradu tajno odsjeo revizor. Gradonačelnik Anton Antonovič Skvoznik naređuje svim svojim prijateljima da drže otvorene oči i da saznaju ko je taj revizor te da u tom periodu pokušaju svoje aktivnosti držati što pristojnijima i efikasnijima.

U određenom trenutku, siromašni je Hlestnakov zamijenjen za revizora, pa mu tako svi podmeću novac u džep, pokušavajući ga potplatiti. Na kraju on odlazi punih džepova, na sreću svih,da bi se nakon toga otkrilo kako je revizor zapravo bio zamaskiran u slugu Mišku, koji je bio prisutan u svim trenucima podmićivanja a koje je sam inscenirao.

Toliko od Gogoljeveg “Revizora”.

U ovoj našoj drami revizora svi znaju, i ništa ne pokušavaju da sakriju.Sve je javno, dostupno i dokumentovano u izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS. Čim se u medijima pojavi čovjek koji vodi ovu ustanovu, građani mogu pretpostaviti da se u javnim institucijama dogodila neka nepravilnost u radu. Ime mu je Boško Čeko.The Revizor.

U svom posljednjem revizorskom izvještaju ukazao je na nepravilnosti u radu Investiciono – razvojne banke RS kao i na prevelike troškove u javnom sektoru. Revizija je utvrdila kako je nabavljeno ni manje ni više nego 140 automobila, za gorivo i održavanje voznog parka ukupno je spiskano devet miliona a da se putovalo putovalo se – ukupni troškovi dnevnica iznosili su nešto oko 12 miliona maraka.

Ministar Džombić se osvrnuo na nalaz Revizora te novinarima saopštio kako zapravo Čeko nije protiv nabavke tih vozila, već da je njegova preporuka kako se ipak trebalo malo štedjeti. Ništa drugo. Pa dobro. Trebali ste štedjeti ali niste.U godini "navodne" krize.

Gogoljevog revizora se boje svi. Ovog našeg niko.

Gogoljev revizor dolazi tajno u gradić. Ovaj naš se oglašava redovno.

Obično nakon Revizorovih oglašavanja po medijima, nazvanih “Prezentacija izvještaja” uslijedi nekoliko replika od strane naših političara, TV stanice nasnime pokoju emisija, provrte Čeku par dana i tu priča stane. Obično te sedmice u kojoj razotkriva, Čeko zauzme sami vrh top liste najzanimljvijih reality show programa, ima najveći rejting. Njegov izvještaj je pravi mali spektakl.Tako ga je i premijer okarakterisao.

Čeko je inače vrlo zanimljiva figura javnog života Republike Srpske. U odijelu skrojenom mu za broj veće, uz obaveznu kravatu ležerno nakrivljenu i raskopčano posljednje dugme na košulji djeluje iznenađujuće relaksirano za posao koji obavlja. Uz simpatičan način govora sa velikim brojem stilskih grešaka i naočarima na pola nosa budi simpatije nas gledalaca.

Svi se divimo njegovoj hrabrosti, kad bi mogli svi bi ga patapšali po ramenu, i rekli : Alal vera, majstore, nek si im dohakao. Svi rado pročitamo zaključke njegovih izvještaja u novinama uz obaveznu subotnju kaficu.Već u ponedjeljak ta priča isžezava, ponekad se samo o nekoj zanimljivosti iz Čekinih materijala prodiskutuje na “cigaretpauzi”, neki sočni detaljić kao onaj spomenuti o utrošenih skoro 12 miliona na dnevnice i službena putovanja. Pa se lagano tone u sanjiva razmišljanja o tome kako bi bilo dobro da smo i mi na njihovom mjestu. Tako se priča o Čeki pomalo pomjeri u sferu nadrealnu a sama njegova pojava nam postane upravo takva. Nadrealna ali fascinantna.

Kada bi ga neko upitao zašto obavlja revizorski posao Boško Čeko bi možda odgovorio: “Odlučio da na jednom mjestu skupim sve ono sto je kod nas ružno, a što sam ja tada saznao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i onim slučajevima gdje se pravednost traži od čoveka više od svega, htio sam da se tomu ismijem”.

Kod nas se niko nije nasmijao. Čemu zaista toliki spektakl?

www.6yka.com