|

Nevidljiva smrt: Sarajevo ponovo strepi od nadolazeće zagađenosti zraka

Nevidljiva smrt: Sarajevo ponovo strepi od nadolazeće zagađenosti zraka
144
A. D.
19.10.2019. u 14:04
71
komentara
144

dijeljenja
Nevidljiva smrt: Sarajevo ponovo strepi od nadolazeće zagađenosti zraka Foto: N. G./Klix.ba
Prema podacima Svjetske zdravstvne organizacije, više od 7 miliona ljudi godišnje umre zbog uticaja zagađenog zraka, dok 91% populacije živi u mjestima gdje je kvalitet zraka prelazi smjernica Svjetske zdravstvene organizacije.
Procjenjuje se da zagađen zrak izaziva smrt usljed moždanog udara, srčanih
bolesti, raka pluća i hroničnih respiratornih bolesti. U poređenju sa podacima iz 2014. godine ovaj broj je porastao za tri miliona ljudi, zbog čega je 2018. održana i prva Konferencija na temu zagađenosti zraka i politika u rješavanju ovog problema.

Istraživanje SZO dalje govoro o procentima smrtnosti u različitim državama. Iako zagađenost atmosferskog zraka utječe podjednako na razvijene zemlje i zemlje u razvoju, zemlje sa niskim i srednjim dohotkom doživljavaju najveći stepen smrtnosti usljed ovakvih faktora, a posebno se ističu regije zapadnog Pacifika i jugoistočne Azije.

Politike koje podržavaju ulaganje u čistiji transport i energetski efikasnu proizvodnju električne energije, industriju i bolje upravljanje komunalnim otpadom mogu učinkovito smanjiti ključne izvore zagađenja zraka.

Veliki smog u Londonu je u decembru 1952. odnio oko 12.000 života, što se smatra prvom velikom posljedicom zagađenja, nakon čega se počelo ozbiljnije razmišljati o drugačijem pristupu smogu, zagađenju zraka i negativnom uticaju industrije. Zagađenost zraka u BiH najčešće je izražen u sredinima gdje su prisutne teške industrije i izrazito gust saobraćaj.

Indeks zagađenosti u Sarajevu u zimu prošle godine je iznosio 393, što je okarakterizirano kao izuzetno opasno.
Prijavi grešku


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...