CCI
0

Neviđen bezobrazluk u Parlamentarnoj skupštini

Sarajevo-x.com
Nakon što je Administrativna komisija Parlamentarne skupštine BiH na inicijativu poslanika Stranke za BiH, Sadika Bahtića, usvojila odluku kojom se izjednačavaju primanja profesionalnih i neprofesionalnih poslanika i delegata, saopštenjem za javnost reagovali su iz Centra civilnih inicijativa, nazivajući ovaj potez "neviđenim bezobrazlukom".

Iz CCI-a objašnjavaju kako će sada poslanici i delegati koji nisu profesionalci i koji su do sada imali pravo samo na paušal (747 KM), imati pravo na naknadu razlike, u slučaju da im je plata na radnom mjestu gdje su prijavljeni, niža od one koju bi imali kao profesionalni parlamentarci.

"Ne ulazeći u preispitivanje potrebe izjednačavanja prava profesionalnih i neprofesionalnih parlamentaraca, apsurd je da u vrijeme, kada sve zemlje nastoje različitim mjerama da uštede novac, smanjujući budžetske stavke, posebno one u oblasti javne potrošnje, naši parlamentarci zahtijevaju osiguranje dodatnih sredstava u budžetu. Ali samo za sebe", navodi se.

"Slijepi za sve, osim za vlastiti interes, upravo nakon objavljenih katastrofalnih rezultata njihovog rada u protekle dvije godine, naše vlasti ponovo su pokazale bešćutnost prema građanima ove zemlje i jasno nam stavili do znanja da su vlastita primanja njihova jedina preokupacija. Posebno treba istaći da je ova komisija istovremeno odbila prijedlog da se parlamentarcima smanje plate za 10%. A da ne govorimo o povećanju osnovice za obračun plata sa prošlogodišnje koja je iznosila 498 KM na 535 KM, po kojoj se obračunavaju plaće od 1.2.2009.", stoji u saopštenju CCI-a.