31. godišnjica
18

Nevesinje: Dizdar prisustvovao obilježavanju stradanja Bošnjaka u Kljunima i razgovarao s povratnicima

Klix.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je danas povratničku zajednicu u Nevesinju, gdje je prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja.

Ovom prilikom ministar Dizdar položio je cvijeće i odao počast nevino ubijenim civilima na spomen-obilježju u naselju Kljuni.

Naime, u junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata, što prema broju stanovnika Nevesinja predstavlja veliki broj žrtava na području istočne Hercegovine. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Komisija za traženje nestalih još traga za posmrtnim ostacima 120 Bošnjaka Nevesinja.

U Nevesinje se na prijeratno mjesto boravka vratio određeni broj porodica, a u okviru današnje posjete, ministar Dizdar je, u pratnji profesora Edina Šatora koji je dugi niz godina posvećen istraživanju stradanja Bošnjaka u Hercegovini, posjetio povratničke porodice.

On je s njima razgovarao o životu i potrebama koje povratnici imaju u ovom hercegovačkom kraju.

„Danas se sjećamo žrtava Nevesinja, to je neizbrisiva bol svih nas, mjesto gdje ćemo uvijek dolaziti i podsjećati na težak oblik zločina. Istovremeno, posvećeni smo živim ljudima u Nevesinju i istočnoj Hercegovini, naročito povratničkim porodicama koje ovdje žive i onima koje imaju namjeru da se vrate. Družio sam se s porodicama koje su odlučile vratiti se nakon svega, obrađivati svoja imanja i najbolje dane svoga života provoditi u mjestima gdje su rođeni. Naša je obaveza da ih posjećujemo i da im budemo podrška u svakom smislu“, kazao je ministar Dizdar.