Odluka Skupštine
102

Nevenka Tromp proglašena počasnom građankom Kantona Sarajevo

S. Š. U.
Dr.Nevenka Tromp (Foto: H. M./Klix.ba)
Dr.Nevenka Tromp (Foto: H. M./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog odluka o dodjeli javnih priznanja KS, čime su verifikovane odluke Odbora za javna priznanja KS. Među njima je i ona o proglašenju dr. Nevenke Tromp počasnom građankom Kantona Sarajevo.

Dr. Tromp će biti dodijeljena Povelja Kantona Sarajevo, najveće javno priznanje KS.

Odluka o proglašenju dr. Tromp počasnom građankom donesena je zbog njenog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u BiH, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH.

U obrazloženju odluke navodi se da je dr. Tromp svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljanjem historijske dokumentacije dala nemjerljivi doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, uspostavljanju historijskog narativa i u oblikovanju kolektivnog sjećanja.

Dr. Tromp je u periodu od 2000. do 2012. godine radila u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva.

Radila je na historijskim i političkim temama u slučaju Slobodana Miloševića od 2000. godine sve do njegove srnrti, u martu 2006. godine. Poslije njegove smrti i s obzirom na činjenicu da je suđenje završilo bez presude, dr. Tromp odlučila je upotrijebiti opsežni arhiv koji je ovo nezavršeno suđenje ostavilo za sobom i na osnovu dokaza, izjava svjedoka, audio i video zapisa rekonstruirati historijsku naraciju koja se bavi ulogom Slobodana Miloševića i Srbije u raspadu Jugoslavije i ratovima koji su slijedili.

Autorica je knjige "Smrt u Hagu – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću". Dr. Tromp profesorica je na Univerzitetu u Amsterdamu a ekspert je u oblasti tranzicijske i post-tranzicijske pravde. Poznata je po vrlo hrabrim i otvorenim istupima u javnom prostoru.

Priznanja Skupšine KS će biti dodijeljena na svečanoj sjednici planiranoj za 6. maj, koja će biti održana u okviru Dana Kantona Sarajevo.