{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neven Crnić odabran da studira solo pjevanje u Gracu

S
9.4.2013. u 12:06
2
2
Neven Crnić odabran da studira solo pjevanje u Gracu
2
Neven Crnić odabran da studira solo pjevanje u Gracu
Neven Crnić
Neven Crnić (19) iz Prijedora, učenik muzičke škole "Savo Balaban", odabran je između više od 40 kandidata iz cijelog svijeta među sedam najboljih koji će studirati solo pjevanje na prestižnom Kunstuniverzitetu u Gracu.
Crnić je jedini učenik prijedorske muzičke škole koji je odmah po završetku srednje škole upisao muzičku akademiju u Austriji.

"Bilo je jednostavnije nego što sam očekivao. Prijavio sam se, položio teoretski dio koji je uslov da izađete na pjevački dio, onda sam pjevao jednu Donizettijevu ariju i dvije Schubertove solo pjesme i položio prijemni ispit", rekao je Crnić novinarima u Prijedoru.

Mladi bariton kaže da živi u studentskom domu i da, kao student iz zemalja koje nisu članice EU, ima pravo da radi deset sati sedmično, te da ga trenutno školuju roditelji, ali da će se prijaviti na konkurse za stipendije na koje ove akademske godine nije mogao budući da je u Austriji počeo studirati u januaru.

"U ovom semestru imam italijanski i njemački jezik, teoriju muzike, pjevanje i klavir. Sviđa mi se tamošnji princip rada, jezik brzo učim i svakom ko se bavi pjevanjem preporučio bih da okuša svoju sreću u kolijevci ozbiljne muzike", dodao je Crnić.

Profesor crkvene muzike, pojanja, hora i harmonike Aljoša Novaković rekao je da mu je Neven bio četiri godine učenik u prijedorskoj srednjoj muzičkoj školi i član Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva "Vila" Prijedor, ostvarujući na oba polja jednako dobre rezultate.

"Neven ima visok kvalitet glasa i odlične pjevačke mogućnosti. Mi ovdje možemo stvoriti dobru podlogu i Prijedor jeste rasadnik talenata solo pjevanja, ali su im, pored rada i upornosti, za dalje usavršavanje potrebni veliki centri u inostranstvu", naveo je Novaković.

Direktor Muzičke škole "Savo Balaban" Prijedor Gojko Rađenović rekao je da je u 15 generacija maturanata ove škole bilo sjajne djece i "muzičara od glave do pete" i da ih oko 80 posto upisuje muzičke akademije u BiH i u Srbiji.

"Imamo učenika koji u nemogućnosti da odmah upišu studije u inozemstvu, bilo zbog nedostatka novca ili zbog nepoznavanja jezika, najprije upišu neke od ovdašnjih akademija, pa se poslije nekog vremena prepišu u inozemstvo", kazao je Rađenović Srni.

On je dodao da je Neven Crnić ima prirodnu boju glasa i da je bio aktivan na svim područjima.

"Kako je odrastao i sazrijevao, preporučili smo njegovim roditeljima da školovanje nastavi u inozemstvu, u sredini u kojoj će moći živjeti od svog pjevanja i moći dobijati uloge koje mu pripadaju", kazao je Rađenović.

On je pojasnio da je operska scena u BiH nerazvijena, da opera postoji samo u Sarajevu, a da istovremeno akademije iz godine u godinu proizvode solo pjevače kojima je ovo malo tržište prezasićeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: