{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neutemeljeni i neistiniti Pudarićevi navodi

F
20.6.2008. u 11:28
0
0
Neutemeljeni i neistiniti Pudarićevi navodi
0
Neutemeljeni i neistiniti Pudarićevi navodi
Potaknuti istupima Svetozara Pudarića u pojedinim dnevnim listovima, u kojima se navodi da „zbog neozbiljnosti Vlade FBiH, Federalnog ministarstva pravde ili, pak, činovnika koji uime tih organa pripremaju i provode njihove odluke“, Federalno ministarstvo pravde je u saopćenju za javnost dodatno pojasnilo okolnosti izbora radnog tijela za izradu Prijedloga zakona o pomilovanju.
U saopćenju se navodi da su Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dostavili Vladi Federacije BiH 24. januara zaključak kojim, nakon višegodišnjih i neuspjelih pokušaja da se Zakon o pomilovanju u FBiH konačno usvoji, nalaže Vladi FBiH imenovanje radnog tijela za izradu Prijedloga zakona o pomilovanju.

Na temelju navedenih zaključaka, Federalno ministarstvo pravde 7. februara upućuje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH zahtjev za prijedlog članova obaju domova Parlamenta koji će sudjelovati u radu navedenog radnog tijela. Zastupnički dom 12. marta dostavlja Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu pravde zajednički popis s imenima članova obaju domova Parlamenta FBiH, među kojima se navodi i Svetozar Pudarić.

U saopćenju se navodi da je Vlada FBiH 2. aprila donijela Prijedlog rješenja o imenovanju radnog tijela, a tekst Rješenja dostavljen je Federalnom ministarstvu pravde 22. aprila. Isto Rješenje objavljeno je u Službenim novinama Federacije BiH (br. 22/08.) u četvrtak 24. aprila, te je time postalo javno i obavezujuće za sve članove radnog tijela.

„Znakovita je tvrdnja prema kojoj Pudarić, kao zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH, prije 9. juna „nije znao“ da je imenovan za člana navedenog radnog tijela. Iz svega navedenog vidljivo je bezobzirno i zlonamjerno iskrivljavanje činjenica u javnosti. Budući da je riječ o iznimno zahtjevnom i osjetljivom zakonu, uslijed čijeg nedostatka veliki broj ljudi u FBiH biva uskraćen u svojim osnovnim pravima, Federalno ministarstvo pravde smatralo je opravdanim odgovoriti na takve neutemeljene i neistinite navode Pudarića“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će Federalno ministarstvo pravde i dalje, unatoč višebrojnim pokušajima da u parlamentarnom postupku izbori podršku za vlastiti prijedlog Zakona o pomilovanju u FBiH, posredstvom svojih članova u radnom tijelu Vlade FBiH sudjelovati u postupku izrade ovog iznimno važnog zakona za Federaciju BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: