Kabinet Harisa Silajdžića
0

'Neutemeljene i krajnje neprimjerene izjave Raffia Gregoriana'

FENA
Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića danas je saopćeno kako su neutemeljene i krajnje neprimjerene izjave Raffia Gregoriana da savjetnik člana Predsjedništva BiH Damir Arnaut "laže", te da "glavni arbitar za Brčko Roberts Owen nije razgovarao s Arnautom".

U saopćenju iz Silajdžićevog kabineta navodi se kako je Arnaut 3. marta obavio telefonski razgovor s Owenom, ta ga tom prilikom obavijestio da je Gregorian u više navrata ustvrdio, te pismeno ponovio u nekoliko bh. medija da "glavni arbitar podržava nacrt amandmana".

  • Owen je odgovorio da "takva tvrdnja ni u kom slučaju ne odražava njegovo mišljenje o tom nacrtu", kaže se u saopćenju, te dodaje kako se ovaj kabinet ranije suzdržavao od javne potvrde ovog razgovora.

Međutim, tvrdnje Gregoriana da je "Arnaut lažov", da "Owen nije razgovarao s Arnautom", te da je Arnaut "u svojim obraćanjima pred Parlamentom i putem medija Jonesa, Englisha i Gregoriana nazvao lažovima", zahtjevaju očitovanje o činjenicama, ističe se u saopćenju Silajdžićevog kabineta.

Objašnjava se kako i listing poziva s telefona Arnauta potvrđuje da je on pozvao direktnu liniju Owena u njegovom uredu, te obavio s njim razgovor u trajanju od deset minuta.

U saopćenju iz Silajdžićevog kabineta navodi se da Arnaut nikada nije imao "obraćanja pred Parlamentom", te da ne postoji niti jedna medijska izjava u kojoj je Arnaut upotrijebio termine koje je u svojoj izjavi koristio upravo Gregorian.

Također, dodaje se i da je Gregorian sve do jučer tvrdio da Owen podržava trenutni nacrt amandmana, te je u prošli petak u pismu magazinu "Dani" čak ustvrdio da je Owen "izrazio zadovoljstvo predloženim rješenjima".

U svojoj jučerašnjoj izjavi, međutim, Gregorian tvrdi da mu je Owen rekao "da se neće izjašnjavati o amandmanu".

  • Odbijajući da upotrijebimo rječnik Gregoriana, ostavljamo javnosti da donese sud o činjenicama u svjetlu ovih nekonzistentnosti. Šta više, upravo te nekonzistentnosti potvrđuju ispravnost zahtjeva SBiH da se osigura direktno mišljenje glavnog arbitra o trenutnom tekstu amandmana, koje mišljenje je također relevantno u kontekstu cjelokupnog pitanja i budućnosti Brčko distrikta, kaže se u saopćenju.

Navodi se i kako se Silajdžić u potpunosti slaže da je pitanje Brčkog neophodno rješiti ustavnim amandmanom i svaka druga tvrdnja je neutemeljena. U skladu s tim opredjeljenjem, SBiH je uputila dopunu na predloženi nacrt amandmana kako bi se omogućilo otklanjanje blokada koje taj nacrt omogućava.

-S obzirom da ponuđena dopuna predstavlja konstruktivno poboljšanje trenutnog nacrta amandmana u svrhu dugoročne efikasnosti institucija Distrikta, neshvatljivo je zašto se Gregorian protivi takvom poboljšanju, koristeći se pri tome neutemljenim tvrdnjama i atacima, navodi se u današnjem saopćenju iz kabineta člana bh. predsjedništva Silajdžića.