Sjednica NSRS
94

Neustavni zakon o imovini RS-a povučen sa dnevnog reda: Žele li ga doraditi ili su se uplašili?

N. V.
Nenad Stevandić (Foto: NSRS)
Nenad Stevandić (Foto: NSRS)
Vlada Republike Srpske je povukla sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a sa dnevnog reda sutrašnje sjednice Narodne skupštine tog entiteta, potvrdio je za Klix.ba predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.
Razlog povlačenja su, kako je kazao, "dodatne konsultacije", ali to dolazi nakon našeg pisanja da bi usvajanjem ovog neustavnog zakona predsjednik i poslanici NSRS-a mogli biti saučesnici Milorada Dodika u kirivičnom djelu.

Stoga ne čudi ukoliko su predstavnici NSRS shvatili koliko je rizično usvojiti ovaj zakon nakon što je zbog istog krivičnog djela, u vezi sa drugim neustavnim zakonom, u Tužilaštvu BiH podignuta optužnica protiv predsjednika RS-a i direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Osim što bi poslanici NSRS-a zajedno sa predsjednikom mogli biti ocijenjeni kao saučesnici u novom krivičnom djelu, također postoji opasnost da Dodik ponovi krivično djelo za koje je već optužen u Tužilaštvu BiH, a što je "neizvršavanje odluka visokog predstavnika".

Naime, NSRS je zakon o nepokretnoj imovini prvi put usvojila 10. februara 2022. godine, a Schmidt je dan uoči stupanja na snagu naložio obustavu primjene zakona. Nakon toga je Ustavni sud BiH u septembru proglasio zakon neustavnim i stavio ga van snage. Ipak u decembru prošle godine NSRS je drugi put izglasala ovaj zakon, ali ga je Schmidt 27. februara ponovo suspendovao.

Moguće je da pod "dodatne konsultacije" Stevandić misli i na nove izmjene u zakonu kako bi se razlikovao od onog koji je Schmidt suspendovao. No, to bi bilo "igranje mačke i miša" na isti način, treći put.