RS
0

Neustavni članovi Zakona o plaćama u zdravstvu i pravosuđu

FENA
Ustavni sud Republike Srpske donio je odluku prema kojoj član Zakona o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS-a, u dijelu koji glasi da će se primjenjivati od 10. februara 2009. godine nije u saglasnosti s Ustavom, budući da zakoni, drugi propisi i akti ne mogu imati povratno djelovanje.

Ta odluka je obrazložena uz stav da je, s obzirom na to da je taj zakon objavljen 19. februara, a stupio na snagu 27. februara, osporenom odredbom određeno povratno djejlovanje zakona u cjelini.

Također, entitetski Ustavni sud je donio i odluku da je neustavan član Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u RS-u, a prema kojoj je utvrđeno da sudije, tužioci i stručni saradnici imaju pravo na netonaknadu za godišnji odmor od 50 posto od osnovne mjesečne zarade koja se plaća kao dodatak na redovnu plaću u julu svake godine.

U obrazloženju se navodi da je ukidanjem prava na naknadu u suštini umanjena plaća suprotno Ustavu RS-a, čijim je amandmanom utvrđeno da plaće i druge naknade sudiji ne mogu biti umanjene za vrijeme vršenja sudijske funkcije, osim kao posljedica disciplinskog postupka, saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.