BiH
0

Neustavne plaće sudija Ustavnog suda RS-a

FENA
Ustavni sud RS-a proglasio je neustavnim Zakon o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u RS-u u dijelu koji se odnosi na Ustavni sud.

Predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko pojasnio je da stav tog suda da se pitanje materijalnog položaja sudija Ustavnog suda RS-a nije moglo regulirati Zakonom o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca, već Zakonom o Ustavnom sudu kao posebnim zakonom kojim se uređuju pitanja od značaja za funkcioniranje te institucije.

Ustavni sud RS-a utvrdio je i da je neustavan član Pravilnika o nadzoru nad učesnicima na tržištu hartija od vrijednosti koji se odnosi na postupak provođenja kontrole, jer je Komisiji za hartije od vrijednosti dao prava i ovlašćenja koja nisu sadržana u odredbama člana Zakona o tržištu hartija od vrijednosti u kojem su decidirano pobrojane nadležnosti ove komisije u postupku kontrole.

Zovko je potvrdio i da će Ustavni sud dati ocjenu ustavnosti, ukoliko im to bude proslijeđeno, o skupštinskoj Rezoluciji o mjerama i ciljevima RS-a, na koju je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a najavio pokretanje procedure zaštite vitalnog interesa tog naroda.