{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neustavne plaće sudija Ustavnog suda RS-a

F
29.10.2008. u 15:24
0
0
Neustavne plaće sudija Ustavnog suda RS-a
0
Neustavne plaće sudija Ustavnog suda RS-a
Ustavni sud RS-a proglasio je neustavnim Zakon o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u RS-u u dijelu koji se odnosi na Ustavni sud.
Predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko pojasnio je da stav tog suda da se pitanje materijalnog položaja sudija Ustavnog suda RS-a nije moglo regulirati Zakonom o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca, već Zakonom o Ustavnom sudu kao posebnim zakonom kojim se uređuju pitanja od značaja za funkcioniranje te institucije.

Ustavni sud RS-a utvrdio je i da je neustavan član Pravilnika o nadzoru nad učesnicima na tržištu hartija od vrijednosti koji se odnosi na postupak provođenja kontrole, jer je Komisiji za hartije od vrijednosti dao prava i ovlašćenja koja nisu sadržana u odredbama člana Zakona o tržištu hartija od vrijednosti u kojem su decidirano pobrojane nadležnosti ove komisije u postupku kontrole.

Zovko je potvrdio i da će Ustavni sud dati ocjenu ustavnosti, ukoliko im to bude proslijeđeno, o skupštinskoj Rezoluciji o mjerama i ciljevima RS-a, na koju je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a najavio pokretanje procedure zaštite vitalnog interesa tog naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: