{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neustavan ugovor Vlade, sindikata i poslodavaca

F
27.11.2008. u 11:55
0
0
Neustavan ugovor Vlade, sindikata i poslodavaca
0
Neustavan ugovor Vlade, sindikata i poslodavaca
Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da nije u saglasnosti s Ustavom Opšti kolektivni ugovor, koji su 2006. godine zaključili Vlada, Savez sindikata, Unija udruženja poslodavaca i Savez poslodavaca RS-a.
“Prilikom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora nisu poštovane odredbe Zakona o radu, zbog čega je došlo do povrede načela iz Ustava RS-a“, saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Sud je prilikom ove ocjene posebno imao u vidu predmet i sadržaj odnosa koji se regulišu Opštim kolektivnim ugovorom i značaj ovog opšteg akta za uređivanje prava, obaveza i odgovornosti radnika i poslodavaca u RS-a.

"Zaključio je da se u postupku kolektivnog pregovaranja i zaključivanja moraju dosljedno poštovati zakonske odredbe koje uređuju ova pitanja“, stav je Ustavnog suda RS-a.

Sud nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti Odluke o donošenju Regulacionog plana "Jug 1“ u Banjoj Luci i autentičnog tumačenja odluke o donošenju Regulacionog plana "Jug 1“, koje je donijela banjalučka Skupština, jer je ocijenio da je osporena odluka donesena u skladu sa Zakonom o uređenju prostora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: