Nagrade iz Japana
423

Neurohirurzi KCUS-a dobili najveća priznanja za najbolje radove

A. B.
Uposlenici Klinike za neurohirurgiju KCUS-a
Uposlenici Klinike za neurohirurgiju KCUS-a
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uspješno nastavlja plansku i kontinuiranu edukaciju ljekara i medicinskog osoblja. Zbog pravilne edukacije, najsavremene dijagnostičke i terapijske opreme i unaprijeđenih uslova rada i stručnog usavršavanja, ljekari KCUS-a postaju prepoznatljivi po stručnosti u svijetu.

Kako su naveli iz ove zdravstvene ustanove, potvrda svega navedenog su brojna svjetska priznanja ljekarima i timovima KCUS-a. Najnovije priznanje je stručnosti stiglo je iz Japana gdje je na edukaciji u jednom od vodećih svjetskih neurohirurških centara Fujita Health Center, boravio neurohirurg, dr.Adi Ahmetspahić.

U konkurenciji od preko 70 pozvanih neurohirurga iz cijelog svijeta i oko 30 neurohirurga Japana, grupa autora sa Klinike za neurohirurgiju KCUS nagrađeni su jednim od deset priznanja za najbolji rad. Doktor Adi Ahmetspahić sa grupom kolega je prezentirao dva rada, u sklopu anualnog cerebrovaskularnog mitinga.

"Radovi koje smo predstavili spadaju u domen najkompleksnijih neurohirurških zahvata, a odnose se na tretman aneurizmi te arteriovenskih malformacija mozga. Veoma smo ponosni da smo kao autori iz BiH i voditelji internacionalne grupe koautora iz SAD-a i Japana, objavili prvi svjetski članak izuzetno značajne hemodinamske analize multiplih i mirror aneurizmi kod pacijentice koju smo uspješno operativno tretirali na Klinci za neurohirurgiju KCUS. Isti naučni rad je publiciran u oktobru 2019.godine u jednom od vodećih neurohirurških časopisa World Neurosurgery, izdavača Elsevier. Posebno smo ponosni da smo ovim radom, uveli prvi termin na bosanskom i japanksom jeziku u anglosaksonsku neurohiruršku literaturu", izjavio je doktor Ahmetspahić.

Doktor Ahmetspahić je dodao da je drugi prezentirani rad također dobio saglasnost za publiciranje, kao orginalni članak, u Asian Journal of Neurosurgery (AJNS) vodećem neurohirurškom časopisu u Aziji i jednom od najcitiranijih u svijetu.

Iz KCUS-a su naveli kako su autori nagrađenih radova, osim dr.Ahmetspahića i dr. Eldin Burazerović, dr. Ibrahim Omerhodžić, dr. Haso Sefo, dr. Almir Džurlić, dr. Edin Hajdarpašić, dr. Salko Zahirović, dr. Elma Suljagić Ljubović i dr. Kenan Arnautović iz SAD-a, koji je i pružio izuzetno značajnu podršku u edukaciji mladog kadra.

Šef Klinike za neurohirurgiju, doc.dr.Haso Sefo rekao je da je posebna čast istaći da je kompletan tim ljekara Klinike za neurohirurgiju internacionalno educiran u zemljama EU, SAD-a i zemljama Azije, te da se proces dodatnog usavršavanja vrši kontinuirano, a sve s ciljem optimalne edukacije i pružanja vrhunske neurohiruruške usluge.

"U toku je izrada dodatnih naučnih radova sa ostalim kolegama sa naše, ali i drugih klinika KCUS-a. Uporedo sa naučno istraživačkim radom razvili smo i plan uvođenja endoskopskih i minimalno invazivnih neurohirurških procedura u patologiji baze lobanje i intraventrikularnoj patologiji. Ostvarili smo internacionalne kontakte, selektirali kadar te obezbjedili pozivna pisma za obavljanje edukacija u velikim neurohirurškim centrima SAD-a i Japana. U Fujita Health Centru obezbjedili smo dodatna dva mjesta za edukaciju mladog kadra Klinike za neurohirurgiju KCUS. Zahvaljujemo se i vjerujemo, da ćemo uz podršku menadžmenta KCUS-a i nabavkom dodatne opreme realizirati navedene planove, čime ćemo postati prvi centar u BiH koji će pružati endoskopske i minimalno invazivne neurohirurške procedure. Svakako želimo naglasiti da je za napredak, razvoj i uspjeh izuzetno značajno optimalno funkcioniranje kompletnog kadra Klinike za neurohirurgiju, uključujući neurohirurški i anesteziološki tim, zatim srednji te viši medicinski kadar i kompletno radno osoblje", kazao je doktor Sefo.

Generalna direktorica KCUS, Sebija Izetbegović istakla je da je pravilna strategija edukacija i stručno usavršavanje, koja se sprovodi u ovoj ustanovi u protekle četiri godine, dala odlične rezultate u svim oblastima medicine.

"Nakon povratka sa edukacija naši ljekari odmah počinju sa primjenom novih znanja i iskustava. U početku se kompleksniji zahvati rade pod mentorstvom nekog od uvaženih profesora od kojih su naši ljekari učili. Nakon nekoliko operacija poptuno su osposobljeni za samostalno izvođenje svih zahvata, i uvođenje mlađih kolega u operativni program. Ovakvim radom omogućavamo kontinuirane interne edukacije, te zasigurno nećemo više biti u situaciji da je samo jedan ljekar osposobljen da radi određene zahvate", navela je Izetbegović.

Izetbegović je dodala da sae ne novac i vrijeme ne troši na turistička putovanja od kojih nemaju koristi ni uposlenici ni bolesnici te da se iz svake edukacije izvan granica BiH nastoji izvući maksimalna korist.

"Priznanje koje su dobili neurohirurzi najbolje pokazuje da KCUS ima vrhunske stručnjake, spremne da odgovore najzahtjevnijim zadacima. Imamo odlične uslove za rad i stručno napredovanje. Ljekari i medicinsko osoblje imaju priliku raditi na najsavremenijim aparatima i opremi, učiti od najboljih stručnjaka iz regiona i svijeta, koji često gostuju u našoj ustanovi. Naš uspjeh je rezultat velikog truda, odricanja i ličnog zalaganja svih uposlenika, zahvaljujući čemu smo nabavili najsavremenije aparte i stvorili uslove rada koji postoje u svjetskim vodećim centrima. Istim tempom rada nastavićemo i u narednom periodu,kako bismo bolesnicima omogućili najkvalitetnije zdravstvene usluge i pozicionirali KCUS na listu najboljih svjetskih zdravstvenih centara", zaključila je Izetbegović.