BiH
0

Neum: Usvojena Deklaracija kongresa lokalne samouprave

FENA
Drugog dana održavanja Kongresa o odnosu lokalnih i središnjih vlasti u Federaciji BiH, u Neumu je usvojena Deklaracija Kongresa.

Kongres smatra neprihvatljivim, pravno i demokratski neutemeljenim, da Ustav kao najviši pravni akt jedne zemlje uopće ne tretira i ne poznaje pojam lokalne samouprave, te insistira da se u Ustavu BiH i Ustavu FBiH definira posebna pozicija lokalne samouprave, a u skladu s principima Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

U cilju provedbe Zakona o principima lokalne samouprave, koji je postavio zakonski okvir za ostvarivanje potencijala lokalnih vlasti, Kongres poziva organe FBiH i županija u FBiH da pristupe usklađivanju drugih zakona i propisa s ovim zakonom.

Pozivaju Ministarstvo pravde FBiH da pristupi realizaciji zaključaka Konferencije "Implementacija Zakona o principima lokalne samouprave" održane, 5. lipnja 2007. godine, kojom je predviđeno osnivanje Koordinacijskog tijela koje bi činili predstavnici Vlade FBiH, Parlamenta FBiH, županijskih vlasti i Saveza općina i gradova (SOG) FBIH s ciljem izrade Akcijskog plana provedbe Zakona o principima lokalne samouprave.

Također, pozivaju se viši organi vlasti i SOGFBiH na partnerski dijalog u skladu s odredbama Zakona o principima lokalne samouprave i Europske povelje u cilju efikasnog ostvarivanja svojih funkcija, a u interesu građana.

Kongres poziva i Vladu FBiH i Parlament FBiH na potpisivanje Memoranduma o suradnji sa SOGFBiH, koji bi trebao izraziti volju strana da zajednički rade na reformi lokalne samouprave i utvrde oblike i metode te suradnje.

Također, pozivaju se vlasti da u procesu donošenja zakona i drugih propisa kojima se utvrđuju prava i obveze jedinica lokalne samouprave vode računa o njihovoj usklađenosti s principima Europske povelje.

Kongres ocjenjuje da najveću prepreku razvoju lokalne samouprave predstavlja nedovoljno razvijen institucionalni kapacitet, te u cilju nadvladavanja tog problema, smatraju da je potrebno poduzeti sljedeće mjere:

  • u Vladi FBiH utemeljiti Ministarstvo lokalne samouprave i javne uprave ili transformirati postojeći Zavod za javnu upravu u Zavod za lokalnu samoupravu i javnu upravu i značajno ojačati njegov kapacitet.

  • također, neophodno je u proces kreiranja teorijske, naučno utemeljene osnove za reformu lokalne samouprave uključiti naučno-istraživačke institucije s univerziteta i sveučilišta u FBiH posebno u vezi s funkcioniranjem lokalnih vlasti, lokalnog ekonomskog razvoja i participacije građana u odlučivanju u javnim poslovima.

  • neophodno je ojačati kapacitete SOGFBIH u cilju kvalitetnog definiranja interesa i stavova općina i gradova FBiH i predstavljanja tih interesa na višim razinama vlasti.

U ovom kontekstu naglašena je važnost komunikacije općinskih i gradskih vlasti i SOGFBIH u procesu donošenja zakona sa zastupnicima u županijskim skupštinama i parlamentu FBiH.

Pozivaju se organi SOGFBIH da poduzmu sve potrebne korake u pravcu realizacije opredjeljenja sadržanih u ovoj Deklaraciji kao i realizaciju inicijativa i zahtjeva iznesenih na Kongresu lokalne samouprave u Neumu, navodi se u Deklaraciji.