BiH
0

Neum: Usidrio se turski ratni brod

FENA
Turski konzul u Mostaru Ali Davatoglu dočekao je danas turski ratni brod TCG Turgutreis koji se usidrio u Neumu, potvrđeno je Feni u Konzulatu Turske u Mostaru.

U turskom Konzulatu ističu kako će ova posjeta doprinijeti razvijanju postojećih dobrih odnosa između dviju zemalja i njihovih oružanih snaga.

Za javnost turski ratni brod bit će otvoren od 2. do 4. juna u vremenu od 14 do 17 sati. U subotu, 3. juna, bit će upriličen prijam za članove Predsjedništva BiH, te visokopozicionirane civilne i vojne dužnosnike kao i predstavnike diplomatskih misija akreditiranih u BiH.

U okviru posjete Neumu, zapovjednik broda posjetit će civilne, vojne i lokalne dužnosnike, i to 1. juna u Neumu i Mostaru, a 2. juna u Sarajevu.

Inače, brod je dobio ime po osmanlijskom admiralu Turgut Reisu koji je zapovijedao osmanlijskom flotom i sudjelovao u mnogim pomorskim bitkama.

Opremljen je naprednom tehnologijom sa sustavom za detekciju i kontrolu gađanja i naoružanja, te osposobljen za površinsko zračno i podmorsko obrambeno ratovanje, te posjeduje mogućnost elektronskog ratovanja. Također, opremljen je helikopterom što povećava sposobnost obrambenog i elektronskoga ratovanja na površini i pod vodom.

Brod je izgrađen u Njemačkoj, a porinut je 1988. godine.