BiH
0

Neum: Počela deveta godišnja konferencija Civitasa

FENA
U neumskom hotelu "Zenit" danas popodne počela je Deveta godišnja konferencija Civitasa BiH na temu "Održivost građanskog obrazovanja u BiH".

Konferencija će trajati do 21. oktobra, a cilj joj je razmjena iskustava i najboljih primjera iz prakse između obrazovnih institucija, univerzitetskih profesora, predstavnika učenika i nastavnika iz BiH, regije jugoistočne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Po riječima izvršne direktorice Civitasa za BiH Rahele Đidić, sudionici su konferencije ministri obrazovanja svih razina, predstavnici pedagoških zavoda, univerziteta, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, nastavnici, učenici i studenti.

"Želimo da okupimo jedan široki krug onih koji su zainteresirani za obrazovanje, za demokraciju i ljudska prava. Evropska je komisija još 2000. godine proglasila ovu deceniju desetljećem obrazovanja za demokraciju i ljudska prava i postavila je institucionalni okvir, odnosno utvrdila što trebaju da urade zemlje članice i šire da bi se te tekovine demokracije zapravo pretočile u nešto što je osnova rada unutar obrazovnog sistema, da bismo mi svi živjeli to, a ne samo učili o tome.

Zadatak je ove konferencije da se pozabavi pitanjima održivog obrazovanja za demokraciju i ljudska prava, dakle šta je to što je postalo sastavnim dijelom našega sustava, a šta je to što bi još trebalo da se učini", kazala je Đidićeva.

Predsjednik Civitasa Crne Gore Rade Delibašić istaknuo je kako je konferencija izuzetno značajna, jer omogućava da se sagleda šta je na polju građanskog obrazovanja do sada učinjeno, da se sagleda stvarno potpunije stanje iz te oblasti te da se otvore nove vizije o onome što treba da se učini.

Ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi SAD-a u BiH Kimberly Murphy pohvalila je u svom obraćanju izuzetan rad nastavnika i učenika, kao i saradnju s obrazovnim ministarstvima, pedagoškim zavodima, univerzitetima, administratorima i direktorima ustanova, od predškolskih do visokoškolskih.

"Mi smatramo da građansko obrazovanje treba da ima jednak status sa drugim predmetima, zbog toga što mladi ljudi trebaju da uče i u toku školovanja da steknu vještine aktivnog učešća u razvijanju demokratskog društva. Zato sam osobito zadovoljna što je ovdje sa nama mreža mladih Civitasa koja predstavlja mlade ljude iz cijele zemlje. Njihove aktivnosti su dokaz da se investiranje u mlade ljude danas isplati dugo godina nakon toga", kazala je Murphy.