BiH
0

Neum: Međunarodni znanstveni skup o uzgoju riba u hidroakumulacijama

FENA
U organizaciji Agronomskoga fakulteta mostarskoga sveučilišta i Zavoda za ribarstvo, zoologiju i zaštitu voda toga fakulteta, u Neumu će se od 24. do 26. listopada ove godine održati Međunarodni znanstveni skup na temu "Uzgoj riba u hidroakumulacijama-mogućnosti upravljanja i zaštite okoliša".

Svrha je skupa aktualizirati spomenutu tematiku i okupiti sve značajnije institucije i znanstvenike koji se bave problematikom iz oblasti akvakulture, ekologije, zaštite i upravljanja okoliša, te hidrokemije i hidrobiologije, ističu na Agronomskome fakultetu.

Kako se očekuje, teme Međunarodnoga skupa pokrit će područja zaštite biljnoga i životinjskoga svijeta, utjecaja vodenih akumulacija na okoliš, uzgoja ribe u akumulacije i njezin ekonomski učinak. Također, razmotirt će se i mogućnosti višestrukoga korištenja vodenih akumulacija koje su se ranije koristile isključivo za proizvodnju električne energije.

Organizatori smatraju kako će ovaj skup biti od iznimne važnosti za struku, ali i za širu javnost s obzirom da rastući broj stanovnika zahtjeva pronalaženje novih dodatnih mogućnosti proizvodnje hrane.

"U tom smislu BiH svoje šanse ima u snažnijem razvoju riobarstva, posebice slatkovodnog, a potencijali i prednosti su brojni, počevši od činjenice da naše vode spadaju u red najčišćih u Europi u kojima obitava više od stotinu ribljih vrsta, od kojih i nekoliko endemskih.

Dosada se na skup prijavilo četrdesetak domaćih te znanstvenika iz susjednih zemalja Republike Hrvatske, Srbije, Makedonije, Češke i Mađarske.